Így eheted meg a faragott töklámpás magjait

Mindegy, hogy ünnepeljük-e a halloweent vagy sem, egy-egy töklámpást azért akkor is faraghatunk, ha nem vagyunk rajongói az amerikai stílusú ijesztgetésnek és édességevésnek. Na de mihez kezdjünk a megmaradt magokkal?

A hideg őszi estéken kevés dolog esik olyan jól, mint valami szívmelengető rágcsálnivalóval bekuckózni egy takaró alá. A hangulaton sokat dobhat az, ha a háttérben egy töklámpás is világít. A tökfaragás fáradalmai közepette a legkevésbé persze azzal törődünk, mi lesz a sorsa a töklámpásunk közepéből kivájt sok-sok tökmagnak. Ha azonban megfogadjátok tippjeinket, melengető finomságokat készíthettek belőlük.

Így eheted meg a faragott töklámpás magjait

Az elkészítés fortélyai

  • A tökből kikapart magokat jól tisztítsuk meg víz alatt, majd szárítsuk meg őket.
  • Helyezzük a magokat egy lapos, jól megolajozott-vajazott, sütőpapírral bélelt tepsibe. A magokra is csorgassunk egy kevés olvasztott vajat.
  • 150 fokra előmelegített sütőben lassan, 30 perc alatt pirítsuk meg a magokat.
  • Miután elkészült, szórjuk meg őket ízesítőkkel, majd további 10-12 percig süssük.

Milyen ízesítőket szórhatunk a tökmagra?

A parmezánnal elkevert fokhagymapor jó választás, csakúgy, mint a szerecsendióval, fahéjjal, őrölt gyömbérrel, szegfűborssal és barna cukorral feldobott fűszerkeverék.

A friss korianderrel, mexikói fűszerkeverékkel és a tálaláskor limelével megbolondított verzió is isteni, csakúgy, mint a parmezánnal, rozmaring- és chiliporral készült változat.

Miközben sülnek a magok, okosodjunk egy kicsit:

Halloweenkor, azaz mindenszentek előestéjén, október 31-én, az angolszász világban töklámpásokkal próbálják távol tartani az ártó szellemeket. Ezen az estén az élők és a holtak világának határai elmosódottá válnak, és a rosszindulatú szellemek ellen elkél a védekezés.

A mai Skócia, Wales és Írország területén, ezen a kelta eredetű, de később kereszténnyé vált ünnepen fekete retekből vagy karórépából vájtak ki lámpásokat.

A szokást Amerikába az ezekről a területekről érkezett bevándorlók vitték magukkal a 19. század elején, ahol a retket a tengerentúlon őshonos tökre cserélték fel.

A töklámpás neve az angolszász világban Jack O'Lantern, vagyis Lámpás Jack. A név eredetére egy régi legenda is választ ad: az ördögöt még életében megtréfáló, rosszéletű Jack halálakor sem a pokolba, sem a mennybe nem nyert bebocsájtást. Az ördög megszánta, és egy darab parazsat adott neki, hogy annak fényénél visszatérhessen az élők közé. Jack a parazsat egy retekbe rejtette, és azóta is az élők és a holtak világa közti senkiföldjén bolyong.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több őszi cikk, érdekesség és tartalom:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...