Tökfejből sütőtökös-mákos rétes

Nagy divat az újrahasznosítás, ha már van mosószeres flakonból készült fülbevalónk, kapjuk le a faragott tökfejet az ablakból és változtassuk át tökös-mákos rétessé!

Ugyan az eredeti tökös-mákos rétes főzőtökből készül, most a sütőtöknek van szezonja, így finom, egyszerűen elkészíthető, mégis különleges desszertet süthetünk. Egyszerű, persze ha mirelit réteslappal dolgozunk, egyébként csak akkor vállalkoznék rá, ha két hónapra bezárnának egy üzemi konyhára és választanom kéne a rétesnyújtás és a kézi mosogatás között. Ha a vigyorgó tökfejek még fogyasztható állapotban vannak, vegyük elő a nagy lyukú reszelőt, és küzdjük át rajta a narancssárga zöldségeket.

Ez az őszies hangulatú rétes nem az én találmányom, itt lehet tallózni a receptek között:

A mákhoz lehet keverni mazsolát. Ha más aszalt gyümölcsre vágynánk a sütőtökös masszához jól megy az aszalt szilva. A tökfőzelékből sosem hiányozhat a kapor, a sütőtök örök párja ehhez hasonlóan lehetne a vanília. Én a mákhoz és a reszelt tökhöz is raktam. A mákot nem muszáj tejben,tejszínben felfőzni, én - prózai okok miatt, elfogyott a tej- cukorszirupban főztem meg a darált mákot, és mézet is csurgattam hozzá. A tökhöz tejfölt kevertem és meghintettem egy kevés ,maroknyi zsemlemorzsával. A réteslapokra előbb rákanalaztam a tökös keveréket, erre halmoztam a mákot, és ezután,mint a szőnyeget,felcsavartam. Egy sonkatök két tekercsre, 8 réteslapra volt elég.

Nem tettem ki az ablakba, mint a kobak tököt, hipp-hopp elkapkodta a család. Ügyes trükk, hogy a gyermekek szervezetébe kerüljön valami zöldségalapú étel a ketchupon kívül, és azok is szeretni fogják, akik csak azért is különleges zöldségekből szeretnének édességet készíteni. A kisfiam szerint finomabb,mint a céklás brownie, mégsem olyan extrém, mint a fehér csokoládés édeskömény.

Ez is érdekelhet!

Reggelizés egyenlő késés?

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek