A tökéletes szuflé titka

A Konyhafőnök mai adásának második feladatában nem brillíroztak a versenyzők, senkinek sem sikerült elkészült szufléjával elkápráztatnia a zsűrit. Szuper tanácsok következnek!

Miközben Bernáth József séf körbenézett az éppen lázasan habverőkkel kalimpáló versenyzők között, vizsgáztatta Tituszt, aki kis segítséggel felmondta a szuflékészítés legfőbb ismérveit, íme a kiegészített verzió:

Citromos soufflé recept

Állag

A szuflé alapja egy homogén anyag, ha darabos, sülés közben nehezen lehet biztosítani megfelelően kész állagát, miszerint: kívül könnyű, de roppanós, belül szinte folyós, de átsült legyen.

Zöldtea-szuflé recept

Ízesítés

A kevesebb több: tehát ne ízesítsük túl. A túlízesített szuflé íze inkább hasonlít egy sűrű zöldség- vagy gyümölcskrémlevesre. A legkellemesebb ízvilágot maximum egy-két összetevő adja ki, édes és sós példa: 1. Csokoládé, narancslé és narancshéj, 2. Csirkemáj, só, bors, zsálya.

Mákszuflé recept

Forma kikenése

A szuflét ugyan a sütőformában tálaljuk, de jó esetben aki fogyasztja, szeretné az egészet kikanalazni. Ezt úgy érhetjük el, ha a sütőformát vajjal bőven kikenjük. Ugyanakkor a tészta nem emelkedik ki a formából, ha nincs egy kis vajas segítsége.

Csoki soufflé ahogy chloedejonge készíti recept

Időzítés

Ha tölteléket, vagyis ganache-t készítünk a szufléhoz, akkor azt érdemes egy nappal korábban összeállítani és behűteni. Egyébként az alap bekeverése után egyből süssük és tálaljuk a szuflét, csak frissen jó! Ez azt jelenti, ha vendégeknek akarunk kedveskedni vele, akkor úgy 30 percre el kell hagyjuk a terepet.

Csokoládés lávasüti recept

Sütési hőfok

Szuflésütéshez elegendő 160 fokra előmelegíteni a sütőt, máskülönben mire a belseje is kész lenne, addigra túlpirul a teteje. Egy hagyományos formában készült, jól bekevert szuflé maximum 15 perc alatt el kell, hogy készüljön.

Tudj meg többet A Konyhafőnök adásáról itt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 nap, 7 étel – Házias, mégis gyors fogások főnek...

A házias ételekről legtöbbször azt gondolhatjuk, hogy azért olyan finomak és komfortosak, mert hosszú időbe telik türelmes-figyelmes elkészítésük. És míg sok esetben ez tényleg igaz, mi most a héten csak az ellenpéldákra fogunk fókuszálni: gyors és házias lesz a konyhai mottónk!