Miközben Bernáth József séf körbenézett az éppen lázasan habverőkkel kalimpáló versenyzők között, vizsgáztatta Tituszt, aki kis segítséggel felmondta a szuflékészítés legfőbb ismérveit, íme a kiegészített verzió:
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Az/dM/yeuP2q9Pmvd9IZJvwFNjaIyKeKLzLbkikEzG0t3L.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=22c9b37f14e145b5eac9837c94ac11ff)
Állag
A szuflé alapja egy homogén anyag, ha darabos, sülés közben nehezen lehet biztosítani megfelelően kész állagát, miszerint: kívül könnyű, de roppanós, belül szinte folyós, de átsült legyen.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/mQ/7N/BOMSOdq4UeZlZpE1jmm7JZ0YRXTz8SlpADJfz8Sd.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=eab32bf5f8d9b30753235c54f09233e9)
Ízesítés
A kevesebb több: tehát ne ízesítsük túl. A túlízesített szuflé íze inkább hasonlít egy sűrű zöldség- vagy gyümölcskrémlevesre. A legkellemesebb ízvilágot maximum egy-két összetevő adja ki, édes és sós példa: 1. Csokoládé, narancslé és narancshéj, 2. Csirkemáj, só, bors, zsálya.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/yS/jB/9PspSCicINWjUrhU8MHcZvastzcRyzIaUw1kD6lF.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=e04362f417eaaa7235f94bb7ae0b45df)
Forma kikenése
A szuflét ugyan a sütőformában tálaljuk, de jó esetben aki fogyasztja, szeretné az egészet kikanalazni. Ezt úgy érhetjük el, ha a sütőformát vajjal bőven kikenjük. Ugyanakkor a tészta nem emelkedik ki a formából, ha nincs egy kis vajas segítsége.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/dm/su/Q27Oiu2AKQYi9IXe8I3e4OdhuxGk7q1FN3xXVsXA.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=c3f3fea128b937d377ce85d483018fad)
Időzítés
Ha tölteléket, vagyis ganache-t készítünk a szufléhoz, akkor azt érdemes egy nappal korábban összeállítani és behűteni. Egyébként az alap bekeverése után egyből süssük és tálaljuk a szuflét, csak frissen jó! Ez azt jelenti, ha vendégeknek akarunk kedveskedni vele, akkor úgy 30 percre el kell hagyjuk a terepet.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/MU/yc/obKcEpu41Ceym110MT7CYjTdMgaBZMNgyaePj4sy.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=8138d6e143642c2dcc257c3df182a900)
Sütési hőfok
Szuflésütéshez elegendő 160 fokra előmelegíteni a sütőt, máskülönben mire a belseje is kész lenne, addigra túlpirul a teteje. Egy hagyományos formában készült, jól bekevert szuflé maximum 15 perc alatt el kell, hogy készüljön.