Kiderült, megeheted-e a megrepedt tojást

A szakértő elárulja, felhasználhatod-e azt a tojást, mely megrepedt vagy egy kisebb törés van rajta.

Sajnos nem ritka, hogy a boltból hazafelé megreped, megsérül a héja a tojásnak. Persze ilyenkor rengeteg kérdés merül fel az emberben: Meglehet-e enni, hiszen lehetséges, hogy belül semmi baja. Biztonság-e ezt a tojást elfogyasztani, nem lesz-e valamilyen egészségügyi következménye? A dietetikus most válaszol ezekre a félelmekre.

Kiderült megeheted-e a megrepedt tojást

Egy helyről jön

Bármennyire is kényes a dolog, sajnos a tojás ugyanazon a nyíláson jön ki, mint az ürülék. Éppen ezért, könnyedén előfordulhat, hogy a tojáshéjon hemzsegnek a baktériumok és kórokozók, többek között a szalmonella is.

Az élelmiszerbiztonsági szakemberek éppen ezért azt javasolják, hogy ha teheted, inkább dobd ki a sérült héjú tojásokat.

És ha nem büdös?

Teljesen jogos ha felmerül benned ez a kérdés. A szakértők azonban azt javasolják, hogy annak ellenére, hogy nincs szaga, inkább kerüljön a kukába, hiszen ettől függetlenül még lehet vele probléma. A szalmonella például képes bejutni a tojáshéjon keletkezett repedéseken és beszennyezheti a belsejét akkor is, ha belülről érintetlennek és épnek látszik a tojás.

Gyorsan észrevesszed

Ha a boltban még sértetlen és csak utazás közben repedt meg, akkor nem lehet probléma belőle. Persze fontos, hogy gyorsan cselekedj, és maximum 2 napon belül készíts belőle valamit.

Ha már megetted

Természetesen előfordulhat, hogy beleesel ebbe a hibába. Ebben az esetben azzal kell számolnod, hogy esetleg 4-7 napig hasmenésed lesz, de akár hányhatsz, belázasodhatsz és hasi görcsöket is tapasztalhatsz, ha a repedésen keresztül bejutottak a kórokozók a tojás belsejébe. Ilyen esetekben érdemes konzultálnod a háziorvosoddal a teendőkről.

Forrásunk volt.


Még több tojás:

Címlapról ajánljuk

További cikkek