Több mint hat mázsa gyanús hal a Tisza menti éttermekben - Ellenőrzést tartott a NÉBIH

Több mint 600 kg hal és haltermék forgalomba hozatalát tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrzése során.

Hat megyében ellenőrizte a Tisza menti éttermekben, vendéglátóhelyeken, büfékben forgalmazott hal és haltermékek származását a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata. Az akció során felkeresett, összesen 49 vendéglátó egység közül 9-ben találtak igazolatlan eredetű halat, illetve halterméket az ellenőrök. Az esetek nagy részében a fagyasztva tárolt halhúst nem címkézték, így a bemutatott számlák alapján nem lehetett azonosítani az ellenőrzött tételek származását.

A hatóság összesen 527 kg haltermék kereskedelmi forgalomba történő hozatalát függesztette fel, valamint további 84 kg haltermék esetében az azonnali megsemmisítés mellett döntött.

A forgalomból kivont haltermékek között a legnagyobb mennyiségben ponty (211 kg) szerepelt, továbbá – az egyéb kisebb tételek mellett – előfordult közel 100 kg keszegféle, mintegy 50-50 kg szürkeharcsa filé és süllő.

A helyszínen megsemmisítésre került haltermékek a következők voltak:

  • keszegfélék (57 kg)
  • törpeharcsa (9 kg)
  • ezüstkárász (7 kg)
  • fogas filé (7 kg)

A problémás vendéglátó egységekkel szemben közigazgatási eljárás indul, melynek során – az igazolatlan eredetű hal fajától, mennyiségétől függően – a kiróható bírság 100.000-500.000 forintig terjedhet.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek