Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tévhitek a cukrászatban, amelyeket ideje elfelejteni!

A gasztronómia tele van tévhitekkel, és nincs ez másképp a cukrászatban sem.

A szép torta nem lehet finom, vaj, liszt és cukor nélkül nem lehet igazán nagyot alkotni, kicsi torta nem torta, és még sorolhatnánk. És soroljuk is, hadd oszoljon el néhány téveszme a cukrásztattal kapcsolatban.

A szép desszert nem lehet finom

Ez a nézet valahogy az élet számos más területén is igaz. Hogy ami kívül szép, az belül biztosan nem az. Ez bizony jó nagy tévedés. Ha egy étel gyönyörű, de nem jó az íze, akkor az senkinek sem kell. Tehát egy szép desszert sem engedheti meg magának, hogy ne mutasson fel belső értékeket. Ha egy finom torta kívül is szemet gyönyörködtető, az azt jelenti, hogy készítője képes volt teljes harmóniát teremteni desszertje megalkotásakor. A szépség és a jóság nem feltétlen zárja ki egymást, ez a nagy igazság.

A vastag piskóta mindig száraz

Ez az egyik legnagyobb tévhit, amivel a szép magas tortákat a leggyakrabban döngölik földbe. Hogyha vastag a piskóta réteg, akkor az a torta nem lehet jó, mert kiszárad az egész. Ebben persze sokszor van igazság, és az vitathatatlan, hogy aki szép és magas, netán több emeletes tortát készít, annak trükkösnek kell lennie, de jobb helyeken azért ez sikerülni szokott. A titok abban rejlik, hogy a piskótát át kell itatni valamivel úgy, hogy azért ne veszítse el a tartását. Ennyi a trükk, se több, se kevesebb.

Az étcsokoládé egészséges

Bárcsak mondhatnánk, hogy mindez nem tévhit, de valójában az. Az utóbbi években terjedt el az az általános nézet, hogy az étcsokoládé egészséges, mert antioxidánsokat tartalmaz. Maradjunk annyiban, hogy ez ugyan igaz, de ehhez a kakaót érintetlenül, por formájában kellene fogyasztanunk, mielőtt bármiféle eljárásnak vetnék alá, és adalékanyagokat használnának hozzá. Tény, hogy a magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoládék egészen közel vannak a természetes állapothoz, de azért azzal ne áltassa magát senki, hogy egy fantasztikus csokoládétortától szebb lesz és fiatalabb. Az is épp elég, hogy boldogabbak leszünk tőle.

A mentes torta nyomába sem ér a hagyományosnak

Ez ma már egy olyan állítás, amelyet a menő mentes cukrászdák biztosan kikérnének maguknak. Ma már a mentes desszert külön műfaj, nem pedig egy vigasz. Nem pótolni vagy helyettesíteni akar, hanem önállóan is megállni a helyét. Nem vitás, hogy tíz évvel ezelőtt még alig létezett mentes desszert, maximum a cukormentes, ma viszont már alap. És az is alap, hogy finom legyen. A mentes gasztronómia az elmúlt tíz évben kitapasztalta és kidolgozta a legjobb technológiákat, és olyan alapanyagok is elérhetővé váltak mindenki számára, amelyek lehetővé teszik az igazán finom és élvezetes desszertek előállítását. Ma már egy mentes finomság sem engedheti meg magának, hogy hiányérzetet hagyjon maga után.

A méret a lényeg

A honi étkezési kultúra valahogy úgy van kódolva, hogy a legtöbben a méretet tartják az elsődleges szempontnak. Azaz hogy egy desszert legyen nagy, legyen sok, legyen laktató. Aki kóstolt már igazán kifinomult desszertet, az tudja, hogy valójában nem a mennyiség, hanem a minőség laktat. Egy jól kitalált és szépen felépített, ízeiben harmonizáló monodesszert nem hagy hiányérzetet maga után, és az ember nem akar belőle még ötöt enni. Maximum még egyet.

Ha egy desszertnek bonyolult a neve, akkor túl van bonyolítva

Tény, hogy a kortárs gasztronómia egyik alapelve az egyszerűség, és egy cukrászat a legegyszerűbb desszertekben tudja megmutatni az igazi nagyszerűségét. De a cukrászat ugyanakkor azért elég trükkös terület, ahol az alapanyagoknak, a technológiáknak, a párosításoknak csak a csillagos ég szabhat határt. Ezért nem féljünk a bonyolultnak tűnő desszertektől, adjunk nekik egy esélyt.

Az édességnek édesnek kell lennie

Jó, ez azért tévhitnek nem nevezhető állítás, de mégis csak részben igaz. Egy desszert nem feltétlenül attól jó, mert édes. És az édes íz mellett számos olyan összetevő megfér, amelyről kiderül, hogy csodás harmóniát képes teremteni. Napjaink egyik legnyerőbb párosa a só és a karamell, de léteznek más olyan összetevők is, amelyek tíz-húsz évvel ezelőtt elképzelhetetlenek voltak a cukrászatban. Merjünk kísérletezni, és ha jót akarunk magunknak, ezt bízzuk a profikra!

És ezeket olvastad már?

*A cikk az Édes Város együttműködésével jött létre.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!