Tévhit vagy valóság: a tejfehérje-allergiások tényleg ihatnak kecsketejet?

Időről-időre felbukkan az az információ, hogy a tejfehérje-allergiások tehéntejet ugyan nem, de kecske- vagy juhtejet ihatnak. Lássuk, igaz-e ez a hír!

A tehéntejfehérje-allergia a szervezet kóros reakciója a tehéntejben található fehérjék ellen. A köztudatban sokszor keveredik a tejcukor-érzékenységgel (azaz a laktózintoleranciával), amikor csak a tejcukrot tartalmazó vagy enyhébb esetekben a nagyobb mennyiségű tejcukrot tartalmazó élelmiszereket kell mellőzni. Tejcukor-érzékenység esetén fogyaszthatók a laktózmentes tejtermékek, a hosszú érlelésű, gyakorlatilag laktózmentes sajtok (például: parmezán, Edami, Ementáli).

A tehéntejfehérje-allergia étrendi szempontból sokkal nagyobb kihívást jelent, hiszen tejfehérje minden tejtermékben van. Ilyenkor teljesen tartózkodni kell a tejtől és tejterméktől - még a laktózmentesektől is -, illetve minden olyan terméktől, ami akárcsak nyomokban tartalmazhat tejszármazékot, pl. tej alapú margarinok, péksütemények, csokoládék, kekszek, mártásporok stb. Ráadásul nemcsak élelmiszerek tartalmazhatnak tejfehérjét, elővigyázatosnak kell lenni a vitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel is.

A kecsketej jobb választás?

Időről-időre felröppennek hírek a kecske-, a bivaly-, a juhtej fogyaszthatóságával kapcsolatban. Sajnos a tudomány jelen állása szerint más emlősök tejével sem lehet színesebbé tenni a tejmentes étrendet. A kecske-, a juh-, a bivalytej fehérjéi a tehéntej fehérjéihez hasonlóak, ennél fogva a szervezet ezek ellen is allergiás reakciót indít. Ezt a jelenséget hívjuk keresztallergiának. Természetesen ugyanez vonatkozik az ezekből készített tejtermékekre: a kecskesajtra, bivalysajtra is.

Miért érdemes tartani a diétát?

Gyermekek esetén a szakirodalmi adatok szerint a megfelelően alkalmazott étrendi terápia mellett a tehéntejfehérje-allergiások 50%-a az első születésnapjára, 80-90%-a pedig öt éves korára kinövi a betegséget. Felnőtteknél pedig a pontosan betartott étrend mellett elkerülhető a tünetek megjelenése, és így jelentősen javul az allergiások életminősége.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...