Tévhit vagy valóság: a tejfehérje-allergiások tényleg ihatnak kecsketejet?

Időről-időre felbukkan az az információ, hogy a tejfehérje-allergiások tehéntejet ugyan nem, de kecske- vagy juhtejet ihatnak. Lássuk, igaz-e ez a hír!

A tehéntejfehérje-allergia a szervezet kóros reakciója a tehéntejben található fehérjék ellen. A köztudatban sokszor keveredik a tejcukor-érzékenységgel (azaz a laktózintoleranciával), amikor csak a tejcukrot tartalmazó vagy enyhébb esetekben a nagyobb mennyiségű tejcukrot tartalmazó élelmiszereket kell mellőzni. Tejcukor-érzékenység esetén fogyaszthatók a laktózmentes tejtermékek, a hosszú érlelésű, gyakorlatilag laktózmentes sajtok (például: parmezán, Edami, Ementáli).

A tehéntejfehérje-allergia étrendi szempontból sokkal nagyobb kihívást jelent, hiszen tejfehérje minden tejtermékben van. Ilyenkor teljesen tartózkodni kell a tejtől és tejterméktől - még a laktózmentesektől is -, illetve minden olyan terméktől, ami akárcsak nyomokban tartalmazhat tejszármazékot, pl. tej alapú margarinok, péksütemények, csokoládék, kekszek, mártásporok stb. Ráadásul nemcsak élelmiszerek tartalmazhatnak tejfehérjét, elővigyázatosnak kell lenni a vitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel is.

A kecsketej jobb választás?

Időről-időre felröppennek hírek a kecske-, a bivaly-, a juhtej fogyaszthatóságával kapcsolatban. Sajnos a tudomány jelen állása szerint más emlősök tejével sem lehet színesebbé tenni a tejmentes étrendet. A kecske-, a juh-, a bivalytej fehérjéi a tehéntej fehérjéihez hasonlóak, ennél fogva a szervezet ezek ellen is allergiás reakciót indít. Ezt a jelenséget hívjuk keresztallergiának. Természetesen ugyanez vonatkozik az ezekből készített tejtermékekre: a kecskesajtra, bivalysajtra is.

Miért érdemes tartani a diétát?

Gyermekek esetén a szakirodalmi adatok szerint a megfelelően alkalmazott étrendi terápia mellett a tehéntejfehérje-allergiások 50%-a az első születésnapjára, 80-90%-a pedig öt éves korára kinövi a betegséget. Felnőtteknél pedig a pontosan betartott étrend mellett elkerülhető a tünetek megjelenése, és így jelentősen javul az allergiások életminősége.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek