Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtok nélkül nem lehet élni - és szerencsére nem is kell!

Trappista, gouda vagy mozzarella - a csodás sajtok sora végtelen. Jó hír, hogy akkor sem kell lemondani róluk, ha egészségesen szeretnénk étkezni. (X)

A hazai gasztronómiában alapélelmiszerként tekintünk a sajtokra, és szerencsénkre rendkívül széles választékban elérhetőek a különböző sajttípusok az üzletekben. Tekintsük át, hogy milyen helye van a sajtnak az egészséges, kiegyensúlyozott étrendben és hogy érdemes fogyasztanunk!

Mi is a sajt pontosan?

A sajt valójában nem más, mint tej szilárd formában. 1 kg minőségi sajt hozzávetőlegesen 10 liter tejből készül. A tej alapvető alkotóelemei szolgálnak a sajtok alapjául, de kb. 10-szer nagyobb koncentrációban találhatók meg a sajtban. A sajt fő alkotórészei a zsír, fehérje, vitaminok és ásványi sók.

A sajt tartalmaz vizet is, melyből az érési folyamat során folyamatosan veszít. Minél érettebb egy sajt, annál keményebb, szárazabb, egyúttal könnyebben reszelhetőbb.

Hogy készül a sajt?

Az nyilvánvalóan senki előtt nem titok, hogy a sajt tejből készül: itthon elsősorban tehén-, kisebb mértékben juh- és kecsketejből készült termékeket fogyasztunk.

A sajtkészítés azzal kezdődik, hogy a gyártás előtt megvizsgálják, hogy a felhasználni kívánt tej megfelelő-e minőségi szempontból. Ezután a tejet rövid ideig hőkezeléssel pasztörizálják, majd savanyító kultúrát és oltóenzimet adnak hozzá, mely besűríti azt. A tej megalvadásától egészen addig, amíg a sajt elnyeri végleges formáját akár több hónap is eltelhet. A gyártás utolsó, nagyon meghatározó fázisa az érlelés. Ahogy érik a sajt, úgy változik a jellege, lesz karakteresebb az íze, és válik egyre szárazabbá.

Minőségi sajt, tápláló étel

Más ételekkel összehasonlítva a sajt nagyon fontos fehérjeforrás, például 70 g sajt annyi fehérjét tartalmaz, mint 100g hús. A fehérje nélkülözhetetlen a sejtek képződéséhez, emellett rengeteg fontos testi funkciót segít elő.

Érdemes tudni azt is, hogy a sajt egyben fontos vitaminforrás is: A-, B2-, B12-, D- és K2-vitaminokat tartalmaz. Az A-vitamin a szem, a bőr, a haj és a fogíny számára szükséges, a B-vitamin az egészséges bőr, a jó emésztés és a jó idegrendszer szempontjából fontos, a D-vitamin pedig elengedhetetlenül szükséges a kalciumfelvételhez, és így elősegíti az egészséges csont- és fogképződést. Emellett még azt is érdemes tudni, hogy már pár szelet sajt elegendő a testünk napi kalciumigényének kielégítéséhez. A kalcium létfontosságú a csontváz felépítéséhez, és idősebb korban a csontritkulás megelőzéséhez.

A tápláló étel a minőségi összetevőnél kezdődik, így vásárlásnál mindig figyeljünk arra, hogy megbízható gyártó/forgalmazó, minőségi termékét válasszuk. Olvassuk el figyelmesen a termékcsomagolást, mert ma már találunk az üzletekben a sajtokhoz hasonló külcsínnel rendelkező, „sajtjellegű” készítményeket, amelyek tápanyagtartalma azonban kevésbé értékes, mint a valódi sajtoké.

1kg Frico sajt 10 liter tejből készül. A sajt koncentrált formában tartalmazza a tej összes értékes alkotóelemét.  Tökéletes fehérje, vitamin és ásványianyag-forrás: 70 g sajt 100g hús fehérjetartalmával egyenlő, A-,B-, D- és K-vitamint tartalmaz, sőt 5-6 szelet sajt már 1 napi kalciumszükségletet fedez. Keress még több Frico-sajtot itt!

Hogy illeszthetőek be a sajtok a kiegyensúlyozott étrendbe?

A kiegyensúlyozott étrend alapvető jellemzője – ahogy a nevéből is kitűnik -, hogy minden tápanyagot a megfelelő forrásból és a megfelelő arányban tartalmaz az étrendünkben. Ennek megfelelően sem a fehérjék, sem a zsírok, sem a szénhidrátok nem hiányozhatnak belőle. Az előbbi két fő tápanyag megfelelő forrásai a sajtok, amelyek változatosságát vétek lenne kihagyni az étrendünkből.

Étrendünk részeként fogyaszthatjuk őket:

  • önmagában vagy előételként,
  • hideg étkezéseink során szendvicsfeltétként (persze idetartoznak az isteni melegszendvicsek is),
  • főételek összetevőjeként,
  • csodásan illenek salátákba,
  • készíthetünk belőlük ízletes, sűrű sajtmártásokat,
  • baráti összejöveteleken kedvenc borunk tökéletes kísérője is lehet,
  • és persze ne felejtkezzünk el az isteni sós süteményekről, amelyek között szinte nincs olyan, ami ne lenne még finomabb a rápirult vagy a benne olvadó sajttal.

Bár nálunk legelterjedtebb sajtnak a trappista számít, mindenképpen érdemes más fajtákat is megkóstolni, kezdve egy minőségi holland goudával, edammal, egészen az édeskés, diós ízű maasdamig vagy a karakteres füstölt sajtig. Egy-egy új sajttípus kipróbálásával különleges ízélményben lehet részünk, és a korábban megszokott, akár már unalmasnak is számító ételek új életre kelhetnek.

Keress még több Frico-sajtot itt!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!