A szomszédban feleannyiba kerül a tészta, mint Magyarországon

Az elképesztően nagy árkülönbséget természetesen több tényező is befolyásolja, de sajnos ez nem vigasztalja majd a fogyasztókat.

Egyelőre úgy tűnik, hogy nem lassul az élelmiszer-infláció, sőt, az utóbbi időben itthon különösen nagy mértékben drágultak a termékek. Mi utánajártunk annak például, hogy miként alakulnak az élelmiszerárak a környező országokban. Szlovákiában például néhány termék ára láthatóan alacsonyabb az itthoniakhoz képest, de természetesen a határ túloldalán is ugyanúgy érezhető az infláció hatása. Most viszont az ausztriai Spar áruházláncról derült ki, hogy sokkal olcsóbban lehet náluk beszerezni a saját márkás tésztájukat, mint itthon.

A szomszédban feleannyiba kerül a tészta, mint Magyarországon

Egy magyar tiktokos a profilján világított rá arra, hogy a szupermarket sajátmárkás tésztája itthon 1 190 forintba, míg Ausztriában ugyanaz a termék 1 euró 49 centbe, azaz a jelenlegi árfolyamon 586 forintba kerül – írja a Pénzcentrum.

@sandorpajor1970 Dupla ár, miért? 😱#foryou #árak #élelmiszer ♬ Oh No - Kreepa

A videó alapján jól látszik, hogy egy magyar vásárló jelenleg 82 százalékkal többért tudná csak beszerezni ugyanazt a tésztát, mint egy osztrák vásárló. De itt még nem ér véget a történet. A Telex egy korábbi cikke szerint ugyanis az olasz márkájú Barilla tészták nálunk 2-3-szor annyiba kerülnek, mint mondjuk Olaszországban vagy Franciaországban. Az árkülönbségek hátterében szerintük az áll, hogy Magyarországon prémiumkategóriásnak számít az olasz tésztamárka, így jóval magasabb árat kérnek el érte.

Ez a logika azonban nem állja meg a helyét az S-budget tésztával, hiszen ez a termék a szupermarketlánc dedikáltan legolcsóbb sajátmárkás tésztája.

Sőt, az említett terméket nem is Magyarországon gyártják, mert akkor például a gyártási költségek magas ára miatt érthetőbb lenne az árdifferencia. Ám az S-budget tészta Ausztriában készül.

A drágulás okát tehát máshol kell keresni

A probléma eredete például lehet az itthon bevezetett árstopok negatív hatása. Nevezetesen, hogy a nagy boltláncok az árbefagyasztáson keletkezett veszteségeiket valószínűleg úgy próbálják enyhíteni, hogy szétterítik azokat más termékekre, vagyis drágítják azokat. A valósághoz talán az áll a legközelebb, hogy a fent említett hatások mindegyike egyszerre hatott a tészta horrorisztikus árára.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek