Így befolyásolja a tészta formája, hogy meddig kell főznünk

Az (olasz) tészta főzési idejét rengeteg minden befolyásolja: az alakja, az összetevői, hogy friss vagy szárított, illetve hogy mennyire vastag és nagy darabokból áll. Nekünk az al dente a cél, vagyis az az állag, amikor kívül már puha, de belül még van egy kis tartása.

Amikor tökéletesre akarunk főzni egy adag tésztát, a dobozon lévő főzési útmutató jó kiindulópont. Ugyanakkor jobban járunk, ha egy perccel korábban megkóstoljuk a tésztát – lehet, hogy már akkor elértük a tökéletes al dente állagot. Hiszen tudjuk: nem minden tészta fő ugyanannyi ideig. Ha már futottunk bele túl roppanós pennébe vagy szétfőtt spagettibe, akkor pontosan tudjuk, mennyit számít az a pár perc.

Száraztészták
Hogyan befolyásolja a forma, hogy meddig főzzük a tésztát?

Antonio Rummo, a Rummo USA elnöke szerint két dolog határozza meg leginkább a főzési időt: a fehérjetartalom és a vastagság. Minél vastagabb a tészta, annál tovább kell főznünk. Például a penne kb. 12 perc, a rigatoni viszont inkább 14 perc. Azt se felejtsük el, hogy a tésztának sok víz kell: fél kilóhoz kb. 4,5 liter az ideális, és a víz legyen rendesen megsózva, így a tészta már főzés közben ízesedik. Emellett mindegy, hogy gáz- vagy indukciós tűzhelyen forraljuk a vizet – a 100 °C az 100 °C. A fontos részlet az, hogy a hő állandó legyen, és elegendő vízben főzzük a tésztát, hogy arányosan magába tudja szívni.

De lássuk a lényeget: mennyi ideig főzzük a különböző fajtákat?

Rövid szárított tészták (penne, rigatoni, farfalle)

Játszhatunk egy kis „tesztelős” játékot is: dobjuk a pennét a forró, sós vízbe, majd percenként vágjunk ketté egy-egy darabot. A közepén látható fehér pötty a még nyers rész. Amikor ez eltűnik, akkor főtt meg teljesen – innen számolva két perccel korábban lesz pont al dente.

Ha nem akarunk ennyire méricskélni, állítsuk a főzési időzítőt egy perccel rövidebbre a csomagoláson jelzettnél, kóstoljunk, majd 30 másodpercenként próbáljuk újra, amíg el nem érjük a nekünk tetsző állagot. A kisebb darabok (mezze penne, makaróni) már 8 perc alatt megvannak, a nagyobb, testesebb formák (rigatoni, kagyló, farfalle) inkább 10–12 percet igényelnek.

tésztafőzés
A kisebb darabok (mezze penne, makaróni) már 8 perc alatt megvannak

Hosszú szárított tészták (spagetti, linguine, fettuccine)

Fontos, hogy elég nagy lábast használjunk, hogy a spagetti teljesen elférjen benne. Amikor a víz lobog, bedobjuk, megkeverjük, majd beállítunk egy időzítőt egy perccel rövidebbre a dobozon ajánlottnál. Ha a szálak már szépen csavarodnak a villa köré anélkül, hogy eltörnének, akkor elkészültek.

  • Capellini: kb. 3 perc
  • Spagetti: 8–10 perc
  • Linguine, fettuccine: 10–12 perc

Közben többször keverjük meg, hogy ne ragadjanak össze.

Lasagnelapok

A lasagnelapokat sokszor már a sütőben, a szószban puhítjuk meg. Ha előfőzzük, akkor is elég 8–10 perc, mert a sütőben még tovább puhulnak. Utána hideg vízzel öblítsük le őket, így könnyebb lesz rétegezni.

Recetpajánló:

Teljes kiőrlésű tészta

Ezeknek kicsit más az állaguk. Kövessük a csomagolást, de az utolsó percben kóstoljunk. Ha a szószban is át fogjuk forgatni, inkább a rövidebb főzési időt válasszuk, és tegyünk félre a főzővízből, hogy a szószt krémesíthessük vele.

Gluténmentes tészta

Itt az alak a fő szempont. Induljunk a dobozon írt időtől, majd kóstoljunk. Ha a puhább állagot szeretjük, adhatunk neki még 1–2 percet. Mivel készülhet csicseriborsó-, lencse-, kukorica- vagy rizslisztből is, mindegyiknél más lesz az ideális idő.

Töltött tészták (tortellini, ravioli)

A friss töltött tészták 2–3 perc alatt elkészülnek: amikor felúsznak a víz tetejére, várjunk fél percet, és már szűrhetjük is. Fagyasztott változatnál ne engedjük fel, mehet egyből a forró vízbe – akkor van kész, amikor szintén feljön a felszínre. Jobb, ha szűrőkanalat használunk, így nem szakadnak ki a kis batyuk.

Receptajánló:

Friss tészta

A friss tészta sokkal gyorsabban elkészül, mint a szárított. Ezeket nem al dentére főzzük, hanem teljesen puhára.

  • A nagyon vékony szálak (capellini) akár 1 perc alatt elkészülnek.
  • A szélesebb metéltek (tagliatelle, pappardelle) kb. 3 perc alatt.

Miután bedobjuk, rögtön keverjük meg, hogy ne tapadjanak össze, és félpercenként kóstoljunk. Ha szószban is tovább főzzük, akkor hagyjuk kicsit nyersebbre, nehogy túlpuhuljon.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek