A rezsiválság miatt változás lesz a Tescónál, a Lidlnél és a Sparnál

Energiatakarékos intézkedésekkel készülnek a legnagyobb hazai áruházláncok a rezsiválságos időszakra, melyek közül néhányat a vásárlók is érzékelhetnek.

A Pénzcentrum.hu körképben tárja fel, mire kell készülnie a vásárlóknak a nagyobb áruházláncokban a kegyetlenül elszálló rezsiáraknak köszönhetően. Nézzük, mivel készül erre az őszi-téli időszakra a Tesco, a Spar és a Lidl.

Az rezsiválság miatt változás lesz a Tescónál, a Lidlnél és a Sparnál

A Tesco azt mondta a portálnak, hogy a csökkenő energiafogyasztás a működési költségek minimalizálása által a drágulás ütemét is fékezni tudja, ami a vásárlók szempontjából kulcsfontosságú. Az energiaárak növekedése sajnos hozzájárul a termékek árának növekedéséhez.

Az üzletlánc a fűtési időszakban csökkenti a hőmérsékletet az eladótérben, de olyan mértékben csak, hogy áruházakban dolgozó munkatársaink komfortérzete ne változzon. A használaton kívüli hűtőkamrákat lekapcsolják, jobban figyelnek majd az eladótérben elhelyezett hűtők ajtajainak zárhatóságára. Ezen kívül lekapcsolják majd a világítást az üzletek zárását követően az eladótérben, a parkolóban, a tető logókkal és totemekkel együtt, valamint a vásárlók érkezése előtt a eladótér világítás fényerejét is csökkentik.

A Lidl mind az áruházak, mind a logisztikai központok teljes világítását LED világításra cserélték és szintén LED-re cserélték a hűtőbútorok világítását is, mellyel jelenős fogyasztás takarítható meg.

Ezen felül minden áruházukban intelligens épületfelügyeleti rendszert működtetnek. Ennek köszönhetően például a bolti világítás jelentős része, valamint a parkolóvilágítás lekapcsol az utolsó vásárló távozása után, míg az utolsó dolgozó távozását követően, az áruház beriasztásakor a maradék világítás is lekapcsol.

A tudatos hűtőpult használattal rengeteg energiát takaríthatnak meg az áruházláncok

Az új boltoknál VRV hűtő- fűtőberendezéseket alkalmaznak, amelyekkel különböző hőzónákat alakítottak ki funkciótól függően. Logisztikai központjaikban és áruházaikban a technológiai hűtés hulladékhőjét hővisszanyerővel visszaforgatják a csarnokok fűtésére.

A Spar is számos energiahatékonysági intézkedést hozott, így egyebek közt az új és felújításra került áruházak esetében ajtókat használnak a hűtőbútorokon, továbbá minden üzletükben kikapcsolják a világítást és gépeket, ha azokra nincs szükség. Lekapcsolják a légcserélő rendszereket éjszakára, továbbá sor kerül a tető logók, totemek és pilonok világításának lekapcsolására is az üzletek zárása után, kivéve bevásárlóközpontok esetében.

A Spar a hűtőrendszerek hulladékhőjét használja a fűtéshez és használati melegvíz előállításhoz az új és felújításra került áruházak esetében, valamint egyes boltjaiban földhőszivattyút alkalmaz. Az új és felújításra került áruházak esetében intelligens épületüzemeltetési szoftvert alkalmaznak, mely a belső hőmérséklet automatikus szabályozásában játszik szerepet.

Forrásunk volt.


Még több a rezsiáremelkedésről:

Címlapról ajánljuk

További cikkek