Luxuscikké válnak a tejtermékek, egekben a kedvencek ára

Jelentős árnövekedést figyeltek meg a szakértők a tejtermékek piacán: a sok tényezőnek betudható drágulás a legtöbb sajtot, de igazából minden tejből készült élelmiszert érint.

Már korábban is lehetett látni, hogy jelentős drágulás sújtja majd a tejtermékek piacát. Az árnövekedés komoly következményei azonban mostanra értek utol minket véglegesen, ráadásul olyannyira, hogy lassan luxusszámba megy majd a sajt és más tejtermékek vásárlása. Sajnos összetett problémával van dolgunk, ami egykönnyen nem fog megoldódni.

Luxuscikké válnak a tejtermékek, egekben a kedvencek ára

Előre lehetett látni

Az előző év végén már figyelmeztettek a szakértők, hogy az energiaárak és egyéb költségek megugrása miatt jelentős drágulás várható a tejiparban. Az elkerülhetetlen árváltozás pedig úgy tűnik, mostanra gyűrűzött be a boltokba.

Többek között a következő tényezők játszanak szerepet a drágulásban:

  • a szennyvízdíj, elektromos áram és víz díjának növekedése
  • tisztítószerek, vegyszerek, gyógyszerek drágulása
  • műtrágya, munkaruházat költségeinek emelkedése

Egyes jelentések szerint sok olyan tehenészet is volt, ahol az állomány leépítéséről kellett dönteniük a rohamos drágulás miatt. Ez pedig nyilván a tej és tejtermékek árának emelkedését is magával hozta.

Aranyárban a sajt (is)

De pontosan mekkora változás várható a számokban? A 2,8%-os tej egyelőre nem mozdult sehova az ár tekintetében az árstop miatt. A többi tejtermék azonban jelentős drágulásnak indult már az év elejétől kezdve.

  • 1 kg zsíros, félkemény trappista átlagosan 3100 forintba kerül
  • ugyanez 700 grammos kiszerelésben 2700 forintért kerül a polcokra (3857 Ft/kg)
  • a 185 grammos csomag 690 forintos áron fut (3730 Ft/kg)
  • 250 gramm rögös túró ára 430 és 510 forint között mozog
  • a tej literes ára pedig 210 és 540 forint közé esik (fajtától és márkától függően)

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekesség, hír és újdonság:

Címlapról ajánljuk

További cikkek