Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Te is szereted a Bubble teát? Csak óvatosan! Egy kislány kórházba került a zselébuborékok miatt

Különleges, puha, zselés gyöngyök a teánkban - ez a Bubble tea. Ti kóstoltátok már? Úgy tűnik, ezzel is érdemes vigyázni - egy kislány kórházba került a fogyasztása miatt.

Pár éve törtek be Ázsiából a magyar piacra a Bubble tea (vagy más néven boba tea, buboréktea) italok, amelyek különlegessége, hogy a különböző ízesítésű tejes-teás italokban puha, zselészerű, fogyasztásra alkalmas gömböcskék, „buborékok” vannak.

Az italban lévő buborékok tápiókából készülnek – ha kóstoltatok már tápiókapudingot, akkor tudjátok, miről beszélek. Ezeket a kis buborékokat az itallal együtt bátran el lehet fogyasztani – legalábbis ezt hittük eddig.

Az AsiaOne online hírportál cikke szerint azonban nemrégiben egy 14 (!) éves kínai kislány komoly tünetekkel került kórházba – mégpedig a Bubble tea fogyasztása miatt. A kislánynak állandósult gyomorfájdalma volt, napok óta tartó székrekedése, és enni sem tudott már. Mivel a tünetek nem enyhültek, a szülők végül kórházba vitték, ahol a hagyományos vizsgálatok eredménytelensége után az orvos CT-vizsgálatra küldte a gyereket. A CT-vizsgálat eredménye szerint a kislány bélrendszerében kb. 100 db, szokatlan gömb alakú árnyék látszott.

Miután kikérdezték a kislányt, hogy mit fogyasztott, pillanatok alatt kiderült, hogy a gömb alakú árnyékok valójában emésztetlen tápiókabuborékok. És bár a kislány bevallása szerint csak egy pohár Bubble teát ivott, az orvosa kétkedve kezelte ezt az információt. Szerinte ahhoz, hogy ennyi tápiókagyöngy halmozódjon fel az emésztőrendszerében, napokon keresztül, nagy mennyiségben kellett, hogy fogyassza ezt az italt.

Egy másik megkérdezett orvos szerint ezek a magas keményítőtartalmú tápiókagyöngyök eleve nehezen emészthetőek, ráadásul egyes gyártók még további sűrítőanyagokat, tartósítószereket is használhatnak, hogy minél hosszabb ideig maradjanak egyben a buborékok. A Vice.com portál tovább erősítheti aggodalmunkat, cikkük szerint pár évvel ezelőtt, egy hasonló eset során felmerült, hogy egyes termékek esetén akár cipők, illetve gumiabroncsok anyagát is felhasználják.

Reméljük, hogy ez utóbbi hírek csak városi legendák, de az biztos, hogy mint minden más élelmiszer/termék esetén – a Bubble teáknál is érdemes mértéket tartani.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!