Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nem utazhatnak szamárháton Santorinin az elhízott emberek - különleges szabályt hozott a görög kormány

Az állatok védelmében intézkedett a görög kormány: a szamarak nem cipelhetnek 100 kg-nál nehezebb terhet. Beleértve a csomagok mellett az embereket is.

A görög kormány egy különleges törvényt fogadott el még 2018 őszén a hazánkban is népszerű úti célként ismert Santorini szigetét illetően. Az új szabály megtiltja, hogy elhízott emberek ülhessenek fel a szigeten turistákat szállító szamarak hátára.

A csodálatos szigeten rendkívül népszerű programnak számít, hogy szamárháton közelítsék meg a turisták a meredek hegyoldalban fekvő ikonikus városokat. A meseszép Santorini szigete a hatalmas tengerjáró turistahajók állandó kikötőpontja, több ezer turista fordul meg itt a nyári szezonban naponta.

A szigetre látogatóknak három lehetőségük van arra, hogy feljussanak – az autóval megközelíthetetlen – városkákba: mehetnek gyalog, felvonóval vagy szamár- ill. öszvérháton. Ezek közül a lehetőségek közül az utóbbiak a legnépszerűbbek – a szamárháton utazással próbálják a turisták megragadni az autentikus görög szigeti hangulatot. És ahogy ez már ilyenkor lenni szokott, a helyiek alkalmazkodnak az állandó és nagy mértékű kereslethez – kizsigerelve ezzel az állatokat.

Görög állatvédő egyesületek hozták a felszínre a problémát: a turistákat szállító állatok egész nap a tűző napon járnak, pihenés és pihenőnap nélkül. Ráadásul gazdáik útközben még ostorral is gyorsabb haladásra ösztökélik az állatokat. Bár a szamarak és öszvérek valóban alkalmasak arra, hogy nehéz rakományokat szállítsanak hosszú távon a meredek hegyoldalban, de az extrém igénybevétel gerincsérülésekhez, illetve a nyereg által fekélyesre dörzsölt hátsérülésekhez, sebekhez vezet.

A probléma ugyan nem újkeletű, mégis a nemzetközi médiában terjedő fotók miatt a tavalyi szezon során kapott akkora figyelmet, hogy a görög kormánynak is lépnie kellett. Az új szabályozás értelmében – többek között – a szamarak nem cipelhetnek 100 kg-nál vagy a saját testtömegük ötödénél nehezebb terhet. Ebbe pedig bele kell érteni nem csak a hatalmas csomagokat, hanem a túlsúlyos, elhízott embereket is.

Az állatvédő egyesületek elégedettek voltak az új szabályozás létrejöttével, bár tagjaik közül többen szkeptikusak – úgy vélik, hiába a szabályozás, a minél nagyobb profit elérése érdekében nem várható valódi változás a szigeten. Mások optimistábbak, voltak már olyan tapasztalatok is, hogy egy-egy elhízott ember alatt egy úton háromszor is váltottak állatot.

Személy szerint nagyon remélem, hogy sikerül betartani az új szabályt, bár én is nehezen képzelem el, hogy a kis helyi irodák mérlegre állítják a turistákat, mikor befizetik a kirándulás díját. Ezért rajtunk is múlik a döntés, ha Santorini szigetén járva meg szeretnénk kímélni az állatokat, akkor használjuk a felvonót, vagy legyünk bátrak, és sétáljunk fel gyalog!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!