Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Távoli vakációra készülsz? 7 dolog, amit tudnod kell a poggyászodról, mielőtt repülőre szállsz

A repülés a leggyorsabb és egyben legbiztonságosabb utazási forma, ahhoz viszont, hogy repülhessünk egyszerű, de szigorú szabályoknak kell megfelelnünk. (x)

A nyár telis-tele van lehetőségekkel, sokan ilyenkor használják ki az alkalmat, és utaznak el távoli országokat felfedezni. Legyen szó rövidebb vagy akár hosszabb repülőútról, saját érdekünkben jobb, ha alaposan felkészülünk a ránk váró égi élményre. 

Mi az, amit mindenképpen csekkoljunk le indulás előtt, és mit hogyan vigyünk magunkkal az utazásra? Íme 7 tipp, amely segít eligazodni a kevésbé rutinos utazóknak!

1. Látogass el a légitársaság honlapjára!

Minden légitársaság internetes felületén találunk szabályzatot arra vonatkozóan, mit pakolhatunk be a bőröndbe és a kézipoggyászunkba. Bár esetenként bizonyos repülőre felvihető tételek módosulnak, azt lehet mondani, hogy nagyjából minden légitársaság ugyanazokat az eszközöket engedi vagy tiltja használni az út során. Mindig tájékozódjunk a légitársaságnál, mielőtt elkezdjük telepakolni bőröndjeinket. 

2. Készíts listát!

Ragadj papírt és ceruzát, és pár nappal az indulás előtt kezdj el listát írni arról, mit szeretnél magaddal vinni az utazásra! Sokan szeretnek magukkal vinni tusfürdőt, sampont, balzsamot és testápolót, ezek a termékek viszont nem csak sok helyet foglalnak, ráadásul az sem biztos, hogy magaddal viheted. Mérlegelj, és tedd fel magadban a kérdést: Biztos szükségem van erre?

3. Szükséged lehet néhány apróságra...

  • A repülők utasterébe tilos 100 ml-nél több folyadékot felvinni, a drogériákban és más üzletekben érdemes vásárolni olyan műanyag üvegcséket, amelyeket direkt azért találtak ki, hogy a kézipoggyászodba is gond nélkül eltehesd. 

  • A reptéri ellenőrzésnél minden folyékony (100 ml alatti) anyagot ki kell pakolnod a táskádból, sok helyen pedig az ékszereket és más fém kiegészítőket is le kell venned az ellenőrzés idejére. Szerezz be egy átlátszó neszeszert vagy néhány légmentesen elzárható, többször is felhasználható zacskót (az űrmérték max. 1 liter lehet), amibe ideiglenesen bepakolhatod értékeidet! Ma már rengeteg reptér van, ahol kérés nélkül adnak ilyen tasakokat, azonban ha te viszed, nem kell sorban állva lekapkodnod magadról minden csillogó dolgot. 
  • Akár boríték, akár egy utazási igazolványtartó jó ha kéznél van, az utazás során ugyanis rengeteg iratnak kell kézközelben lennie: útlevél vagy személyi igazolvány, repjegyek, igazolások, ezek pedig jó, ha egy helyen vannak. 

4. A bőröndöd legyen...

Gondosan lezárva, lehetőleg kulcsos vagy számos lakattal. Az utazás végén valószínűleg jó pár percig figyelned kell, mikor kerül a kiadó szalagra a te táskád, a folyamatos vizslatás során pedig lehet, nem tudjuk elsőre megkülönböztetni fekete bőröndünket a másik száztól. Legyen a bőröndöd felismerhető!

Nem kell, hogy több tízezer forintos, mintás táskád legyen, elég egy színes szalag vagy egy nagy, színes matrica jól látható helyen. 

Próbálj meg spórolni a hellyel! Biztos, hogy legalább három törülközőre van szükséged? Minél könnyebb a poggyász, annál könnyebb vinni nem csak neked, de a repülőnek is! Ha pedig a repülő könnyebb, kevesebb energiát fogyaszt, így a sok kicsi sokra megy alapon kevésbé szennyezzük a légkört!

5. Mi nem lehet a kézipoggyászban? 

Az utastérbe felvitt táska méretét mindig ellenőrizzük indulás előtt! Míg a tiltott tárgyak listája nagyjából minden légitársaságnál egyezik, addig a felvihető táskák mérete társaságonként eltérhet. 

  • Nagyobb méretű testápoló, tusfürdő, parfüm és sampon csak a bőröndbe kerüljön (vagy kiporciózva jól látható üvegcsébe), a nyaralás során fontos bőrápolási termékek, mint a naptej, az arctisztító, krémek stb., kerüljenek jól elzárva és bezacskózva a bőröndbe. 
  • Szúró és vágóeszköz (olló, tű,bicska, körömreszelő, csipesz) szintén nem valóak az utastérbe, ha a kézipoggyászodban marad lehet, hogy örökre meg kell válnod tőle
  • Öngyújtóból maximum egy darab lehet nálad

6. Mit vigyél a kézipoggyászodban? 

  • Telefon, tablet, notebook felvihető, ugyanígy a töltők és csatlakozók is, a hordozható akkumulátorokat pedig csak és kizárólag a fedélzeten lehet szállítani, saját dobozában vagy zacskóban elszigetelve. 
  • A pénzed és nagyobb értékeid mindig legyenek a magaddal hordott táskában
  • Legyen nálad legalább egy alsónemű, zokni és póló arra az esetre, ha valami folytán elveszne a bőröndöd. Valószínűleg 1-2 nap alatt megérkezik az elveszett csomag, addig is jó, ha tudsz ruhát cserélni.

7. A bőrönd biztonságáról

Jó hír, hogy a bőröndbe már szinte bármit pakolhatunk, figyeljünk azonban oda arra, hogy minden megfelelő gondossággal legyen eltéve. A bőrápoló szerek jól elzárva, bezacskózva a ruhák közé dugva vannak a legnagyobb biztonságban. 

Ha hajszárítót, hajvasalót vagy más merev anyagú tárgyat viszel magaddal, pozicionáld a bőrönd közepére úgy, hogy alul és felül is ruhák burkolják be, így biztos nem lehet egyik tárgyadnak sem nagy baja. 

Tudjuk, egy nyaralás során az ember mindig szeretné magával hazavinni az adott ország ízeit, ezzel viszont érdemes vigyázni: ha nem tartós élelmiszerről van szó és romlékony vagy túl fűszeres, inkább próbáljuk ki többször ugyanazt az ételt még a nyaralás során, és inkább csak az ízek emlékeit vigyük haza magunkkal. 

Ha ezekre az apró, de fontos részletekre odafigyelsz szinte biztos, hogy probléma nélkül fogsz eligazodni mindenhol az utazás közben.  

További információkért és részletekért látogass el az Invia oldalára!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!