Távol-keleti ízek egyszerűen és egészségesen

Receptjeit tévéműsorából már ismerhetitek - Ching-He Huang, az ázsiai konyhaművészet nagykövete május közepén itt járt, és a Gourmet Fesztivál színpadán főzött. (x)

„Ha az ízek harmonikusak és az alapanyagok frissek, az ételek gyógyítanak” – állítja Ching-He Huang, a kínai gasztronómia legnépszerűbb alakja, az ázsiai konyhaművészet nagykövete. A séfhölgy május közepén Magyarországon járt, hogy a Gourmet Fesztivál színpadán főzzön, és dinamizmusával, humorával, mosolyával percek alatt magával ragadta a közönséget. Aki épp nem a főztjére figyelt, az azt találgatta, hogy 37 évesen hogyan nézhet ki 25-nek a bájos szakács. Receptjeit a magyar nézők már ismerhetik a Food Network tévécsatorna műsoraiból, júniusban új sorozattal jelentkezik.

Ching az ázsiai gasztronómiáról

A séfhölgy Tajvanon született, a farmjukon 25-en laktak együtt. Mindenkinek megvolt a feladata, ő már kiskorától segített a háztartásban, a főzés alapelveit nagymamájától tanulta. Többek között azt, hogy a rendelkezésre álló élelmiszerek mennyisége és fajtája szűkös – nemcsak náluk, hanem az egész országban - , ezért a kínaiak majdnem mindent megesznek, ami mozog, és az állatok, növények szinte minden részét felhasználják. ”A farmunkon szerencsére bőven termett rizs és zöldség, hamar megtanultam, hogy fűszerekkel hogyan tegyem ezeket ízletessé. Húsra azonban nem mindig volt pénzünk, a hentestől a maradékokat vettük meg, amelyek remek ízt adtak az egyébként egyszerű ételeknek. Most pont fordítva van: míg gyermekkoromban, szegényen a friss, organikus alapanyagokban nem volt hiányunk, Londonba költözve azt tapasztaltam, hogy itt épp ezekért kell a legtöbbet fizetni.” A korai élmények meghatározóak voltak számára. Nem szereti pocsékolni az ételt, és maga is vallja a népi bölcsességet, hogy az étel orvosság: ha egészséges ételeket eszünk, kiegyensúlyozottan táplálkozunk – ez a hosszú élet egyik kulcsa. Tévésorozataiban ezt a tudást igyekszik átadni.

Ching az utazásról és az ott megismert ételekről

A Food Network csatornán júniusban vasárnaponként látható „Ching: A lenyűgöző Ázsia” forgatása során csodálatos helyeken járt. Hong Kong, Makaó, Okinava és Tokió legjobb éttermeit, helyi érdekességeit kutatta. Kedvence Okinava szigete volt, ahol az emberek kiegyensúlyozottak, sokan száz év felettiek, rengeteg gyökérzöldséget, tengeriszőlőt, tengerifűt, mungóbabot és tofut esznek. Útja során a legjobb étel, amit kóstolt: Makaóban a Grand Lisboa Buildingben egy három Michelin-csillagos séf készítette sün alakú dim-sum. Az egyik legnagyobb élménye pedig, hogy megismerkedhetett egy tajpeji utcai árussal, akinek a családja 70 éve, három generáció óta árulja pikáns tavaszi tekercsét ugyanott, ugyanúgy.

Ching Magyarországról

A séf csak három napot tudott itt tölteni, de amikor a Gourmet Fesztiválnak vége lett, igyekezett minél többet felfedezni hazánkból férjével, a színész Jamie Choval együtt. Persze elsősorban az ételek érdekelték. Kipróbálta néhány utcai árus portékáját, többek közt kürtöskalácsot a Várban és sült kolbászt a körúton, majd az Aszú étteremben bátaszéki csirkepaprikást evett nokedlivel és uborkasalátával, majd hortobágyi palacsintát, amit muskotállyal öblített le. Vacsorázni a Costes Downtownba mentek, ahol inkább a nemzetközi fogásokat kóstolták meg. Ching szerint a kínai és a magyar konyha sok tekintetben hasonló, mindkettőre jellemző például az erős fűszerezés, a sertéshús szeretete és a csirkeláb a levesben. A magyar termékekből Londonba is vitt haza: libamáj-pástétomot, őrölt pirospaprikát, sárgabaracklekvárt és pálinkát.

Videó a Gourmet Fesztiválról - közös főzés Mautner Zsófival és Jókuti Andrással!

...és beindult a vállalkozás

A közgazdasági diploma megszerzése után Ching 500 fontból beindította a vállalkozást, amely a legjelentősebb londoni cégeknek szállított kínai ételeket. Így ismerkedett meg egy menedzserrel, aki azt javasolta, hogy sétáljon be a UK Food tévécsatornához, és győzze meg őket, hogy neki és ételeinek a képernyőn a helye. Ez 2005-ben történt, azóta újabb és újabb sorozatai indulnak számos tévécsatornán. A 2010-es évek elején hatalmas sikert ért el az Easy Chinese (a Food Networkön itthon „Könnyedén kínaiul” címmel látható) sorozatával, amely az egyszerűen, gyorsan elkészíthető ázsiai ételekre fókuszál. A sorozat 2014-es különkiadásáért Emmy-díjra is jelölték. 2015-ben Ching a kínai újév alkalmából Károly walesi hercegnek mutatta be a kínai konyhaművészetet. Hat szakácskönyvet adott ki. Legutóbbi sorozata a „Ching: A lenyűgöző Ázsia” június 5-től vasárnaponként 11:00-kor lesz látható a Food Network csatornán.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...