Lassan minden sarkon nyílik egy bubble teázó, pár éve pedig tápiókapudingot készített mindenki. De mennyire egészséges fő alapanyaguk, a tápióka? A tápióka egy keményítő, amelyet liszt, pehely vagy gyöngy formájában árulnak. Legnagyobb előnye, hogy mentes élelmiszernek számít, tehát gluténmentes és vegán, de vajon egészséges is? Most eláruljuk, vannak-e pozitív egészségügyi hatásai a tápióka és a belőle készülő ételek, italok fogyasztásának.
Mi az a tápióka?
A tápióka a manióka gyökérből kivont keményítő. Szinte kizárólag szénhidrátokból áll, és nagyon kevés fehérjét, rostot vagy más tápanyagot tartalmaz.
Az ázsiai konyha egyik jellegzetes alapanyag, ami az utóbbi években vált nyugaton népszerűvé, mivel gluténmentes alternatívája a búzának és más gabonaféléknek.
Mit kell tudni a tápanyagtartalmáraól?
A tápióka lényegében keményítő, így szinte teljes egészében szénhidrátokból áll. Ezen felül magas a glikémiás indexe, ezért érdemes moderált mennyiséget fogyasztani belőle.
1/4 csésze tápióka tartalmaz:
Fehérje: 0 gramm
Zsír: 0 gramm
Szénhidrát: 26 gramm
Rost: 0 gramm
Cukor: 0 gramm
Ezenkívül csak kis mennyiségben tartalmaz más tápanyagokat.
Sokan azért fogyasztják a tápiókát, mert azt gondolják, hogy egészséges, de a jelenleg rendelkezésre álló információk elég ellentmondásosak a tápióka egészségügyi hatásairól. Az bizonyos, hogy nem egy kimondottan tápanyagdús étel, szóval ha valaki csak emiatt fogyasztaná a tápiókat, az jobban jár, ha más ételek után néz.
A tápióka egészségügyi előnyei
A tápióka nem rendelkezik sok egészségügyi előnnyel.
- Van benne rezisztens keményítő?
A rezisztens keményítő számos, az általános egészségre gyakorolt jótékony hatással hozható összefüggésbe. Táplálja a bélben élő jótékony baktériumokat, ezáltal csökkentve a gyulladásokat és a káros baktériumok számát. Emellett étkezés után csökkentheti a vércukorszintet, javíthatja a glükóz- és inzulinanyagcserét, valamint növelheti a teltségérzetet. Mindezek olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak az anyagcsere egészségének javulásához.
Azonban míg a manióka gyökér rezisztens keményítőt tartalmaz, addig a belőle előállított tápiókának alacsony a rezisztenskeményítő-tartalma, feltehetően a feldolgozás miatt.
Alacsony tápanyagtartalma miatt valószínűleg jobb választás más élelmiszerekből bevinni a rezisztens keményítőt.
- Csökkentheti a koleszterinszintet
A tápiókakeményítő speciális típusa a tápióka-rezisztens maltodextrin (TRM), ami jótékony hatással lehet a magas koleszterinszintre.
A TRM a tápióka keményítő szerkezetének felbontásával készül, ezért nem olyan könnyen emészthető. A lassabb emésztés lassítja a koleszterin felszívódását a véráramba.
Semleges íze és könnyű állaga miatt a TRM-et gyakran adják egészséges ételekhez és étrend-kiegészítőkhöz.
- Befolyásolhatja a vércukorszintet
A TRM csökkentheti a hemoglobin A1c (HbA1c) szintet, ami alacsonyabb vércukorszintet jelent. A hemoglobin a vörösvérsejtekben található fehérje, amelyhez a glükóz (cukor) kötődik. Az HbA1C-teszt a glükózzal kötődött hemoglobin mennyiségét méri.
A bélbaktériumok fermentálják a TRM-et, amely rövid láncú zsírsavakat (SCFA) szabadít fel, amelyek elősegítik a glukagon-szerű peptid 1 (GLP-1) felszabadulását. Ez a hormon elősegíti az inzulin kiválasztását, amely hormon eltávolítja a glükózt a véráramból.
Bár a TRM jótékony hatással lehet a vércukorszintre, nincs bizonyíték arra, hogy a hagyományos tápióka keményítő bármilyen előnnyel járna a cukorbetegség előtti állapotban vagy cukorbetegségben szenvedő emberek számára.
Negatív egészségügyi hatások
Tudtad?
A legtöbb negatív egészségügyi hatás a rosszul feldolgozott maniókagyökér fogyasztásából származik. Megfelelő feldolgozás esetén a tápióka fogyasztásának nincs sok negatív egészségügyi hatása.