Takarítsd ki a szagelszívót! Igen, arra is ráfér!

Kevésbé figyelünk rá, pedig gyakorlatilag nincs olyan nap, hogy ne használnánk a szagelszívót. Hogy tudjuk tisztán tartani? Van megoldásunk! 

Minél több zsír és piszok rakódik le a szagelszívón, annál rosszabb lesz a teljesítménye, így nem árt, hogy bizonyos időközönként a konyha tisztává varázslása mellett az elszívóra is fordítunk némi figyelmet. Ne legyen a szagelszívónk sem a baktériumok kedvenc helye!

Hogy csináljuk?

Távolítsuk el a külső burkolatot, és mossuk le meleg, mosogatószeres vízzel. Ha ventilátorának olyan burkolata van, amit nem lehet levenni, töröljük át ugyancsak mosószeres vízzel.

Ezután alaposan töröljük át száraz ruhával is. Ha a ventilátor szűrőket tartalmaz, mossuk át őket - fontos, hogy mielőtt újra üzembe helyeznénk a szagelszívót, győződjünk meg róla, hogy megszáradtak-e a szűrők.

Fontos!

Néhány mosás után a szivacsszűrőket ki kell cserélni. Papír- vagy szénszűrők esetében olvassuk át a gyártó útmutatóját, hogy egyáltalán tisztíthatók-e, és hol vásárolhatjuk meg az új szűrőket, amennyiben szükséges.

Az aktív szenes betétek olyan konyhai elszívóban találhatók, amiknek nincs kivezetőcsöve, csak keringetik a levegőt. Élettartama 3-6 hónap, ekkor cserélni kell.

A műanyag paplanos elszívókat nem kell cserélni, csak tisztítani. Forró vízzel lazítsuk fel a szennyeződéseket, majd zsíroldóval mossuk át. Ennyi a titok.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?