Szüreti étkek

Készülődés a szüretre egyszerű ételekkel, érdekes szokásokkal.

Szeptemberben már lassacskán elkezdődik a készülődés a szüreti szezonra, és talán az időjárás is megkegyelmez nekünk, hogy végre élvezni tudjuk ezt a munkával egybekötött szórakozást. Sok szokást ismerünk, amely kapcsolódik a szürethez, de vannak olyanok is, amelyek – legalábbis számomra – egészen újak.

Nagyrészt a szüret közbeni és utáni étkezések érdekeltek, és jópofa, praktikus dolgokra akadtam. Na persze munka közben mindenkinél lecsúszik egy két kupica pálinka, egy-egy pohár a tavalyi borból, de persze csak hogy melegen tartson. Ehhez nem is kell szünetet tartani, a gazda körbejár a butykossal, és pár másodpercre vonja csak el a munkától a szüretelőt.

Na de enni is kell, hiszen kemény fizikai munkát végez mindenki. Erre jó példa ez a gyönyörű szüreti kalács, amelyet egy jó ismerősömtől kaptam Kecel környékéről, és még időben megosztom veletek, hogy a szüretre elkészíthessétek. Meglepően praktikus étel, és ami még meglepőbb, hogy édesen is készíthető, és szokták is készíteni, de az nekem egy kicsit bizarr. Lehet, hogy érdemes megpróbálni. Szóval a lényeg az hogy, kis zsírral készítünk egy kelt tésztát. Gyönyörűen működő élesztőm is volt, szépen megkelt a kalács. Aztán jön a csavar, szó szerint. Kis zsírral (emlékeztek, a paprika zsírban oldódó fűszer) elkeverjük a paprikát, megkenjük vele a kalácsot, majd feltekerjük, és így sütjük meg. Ha édesen készítenénk, akkor cukrot is raknánk a paprikához, de ezt...khm...hát szóval, ízlés szerint. Könnyen szállítható, isteni finom és tökéletesen megy a jóféle kolbászhoz. Egy szőlőtőke árnyékában az őszi napsütésben, konyharuhán eszegetve nagyon idilli és autentikus elemózsia.

Szintén ismerős lehet a kemencés csülök, hiszen azt reggel beteszik a forró kemencébe némi zöldséggel, szőlővel, kis musttal vagy borral, és ha lemegy a nap és a kemence sem forró már, omlós, szaftos húst vacsorázhatnak a munkások. De vajon a musttal párolt sertéskaraj vagy kacsacomb ismerős-e? A must helyett bort használni frissebb, édeskés ízt adhat a húsnak, muszáj ezt is kipróbálnom. És a szőlősaláta a Balaton környékéről? Érdekes desszert vagy uzsonnának való, szintén felkeltette a kíváncsiságomat. Olvastam egy hideg őszi zöldséglevesről is, amelyben előre főtt zöldségek vannak egy kefires-tejfölös-kovászos-uborkaleves vizes lében. Ez is fogyasztható napközben a szőlőben, elég csak felhörpinteni, és máris tele leszünk energiával. Remélem, nem csak engem ragadott el a szüreti hév, és ha más nem, a kalács a ti érdeklődéseteket is felcsigázta. Szüretre fel, ünnepeljünk!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.