Sztrapacskával szebb az élet!

A sztrapacska az egyik legbiztosabb receptem: mindenki szereti, liszt, tojás, krumpli, szalonna mindig akad otthon, legfeljebb juhtúróért, tejfölért kell leugrani.

Sztrapacska Árvaváraljáról

Amikor nemrég felvetettem az ötletet a szokásos szerkesztőségi megbeszélésen, hogy a sztrapacskáról tervezek írni, felmerült, hogy túl nehéz étel ez a júniusi (egyelőre nem létező) melegben, de aztán rájöttünk, hogy ez az a kedvenc, amit bármikor, bárhol képesek vagyunk eltüntetni.

Annyi egészen biztos, hogy szlovák eredetű ételről van szó, s ha nem csalnak a történetírók visszaemlékezései, akkor a sztrapacska is afféle szegény ember eledeleként került az asztalra, hiszen a hozzávalók régen szinte minden háznál elérhetőek voltak. Mára persze ez módosult, s az eredeti receptet illetően is erős kételyek fogalmazódnak meg: legtöbben nagyobb mennyiségű krumplihoz adagolnak kevesebb lisztet, mások a liszt mennyiségét nyomják feljebb és ehhez reszelnek pár szem burgonyát.

4 leves, amit imádunk >>

  • A múlt ködébe vész már, hogy melyik eljárás a tuti, én az utóbbi, azaz a kevesebb burgonyát használók táborába tartozom (a sztrapacska olasz rokona egyébként a gnocchi, ami nagyon hasonlóan készül, ebben egyértelműen a krumpli dominál).
  • Az eredeti sztrapacska nélkülözi a tojást. Enélkül is szuper állagú lesz a tészta, én előfordul, hogy egyet azért belecsempészek, de az autentikus eljárás szerint ez nem kell bele. A tészta ne legyen se túl folyós, de nagyon kemény se.
  • Forrásban lévő vízbe szaggatom az apróságokat, ha a víz felszínére bukkannak, még hagyok nekik 1-2 percet, majd szűrőlapáttal mehetnek egy szép tálba. Nem mondom, türelemjáték, a nokedliszaggatás nekem sem a kedvenc elfoglaltságom, de a végeredmény megéri.

Nagyi specialitása – becsinált leves >>

  • Ha ez megvan, jöhet a szalonna, én mindig kolozsvárit használok, ha kisült a pörc, rázuttyantom a kifőtt nokedlitésztámra, de az isteni zsírt nem hagyom a lefolyó martalékává válni, hanem gondosan beterítem vele a tál tartalmát.
  • Jól összeforgatom, tejföl és juhtúró társításával kikeverem a rávalót – jó 3-4 evőkanállal löttyintek belőle minden tányérra. A szalonna cseppnyi visszamaradt zsírján megforgatok 3-4, karikára vágott lilahagymát – mi rajongunk érte. Pirított káposztával, túróval is eszik a sztrapacskát – de léteznek egészen extrém, édes változatok is. Én maradok a klasszikusnál: a körülöttem „ólálkodó éhenkórászok” legnagyobb örömére.

Még több sztrapacska receptje >>

A Dobd össze! rovat korábbi olvasnivalóiért ide kattints! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Vegán ünnepi menü

Legyen az idei karácsony fénypontja egy vegán ünnepi menü! Ugyan nem hagyományos, nem tradicionális, mégis tömve van jobbnál jobb, ízes fogásokkal.

Nosalty

További cikkek

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?