Szinte teljesen ellehetetlenítették, hogy egyedülállók és élettársak fogadjanak örökbe

Az örökbe fogadni szándékozóknak eddig is sok szempontnak kellett megfelelniük, de most további megkötéseket vezettek be: szinte kizárólag házaspárok lehetnek örökbefogadók.

Mindössze pár hónappal ezelőtt mutattuk be Andris, Marci és Ádám boldog hármasát, akik az örökbefogadás révén váltak családdá, de most úgy tűnik, a jövőben kevesebb hozzájuk hasonló történettel lehet majd találkozni: hétfőn úgy módosították az örökbefogadásról szóló törvényt, hogy egyedülállók és élettársi kapcsolatban élők számára gyakorlatilag ellehetetlenítették az örökbefogadást. A rendeletmódosítás szerint, ha a szakszolgálat környékén – illetékességben – nincs alkalmas házaspár az örökbefogadásra, akkor először máshol kell megpróbálni megfelelő házaspárt találni, majd ha az országos keresés sem jár eredménnyel, utána lehet az örökbefogadó egyedülálló, „feltéve, hogy az a gyermek érdekében áll”.

Marci és Ádám örökbefogadásának történetét ebben a cikkben mutattuk be részletesen. Amit fontos kiemelni, hogy ők ugyan bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek, de Marci papíron egyedülálló szülője Andrisnak. Magyarországon a Háttér Társaság információi szerint több száz hozzájuk hasonló család él. De nemcsak két férfi vagy két nő esetében csökkentek drasztikusan az esélyek az örökbefogadásra, hanem azok számára a heteroszexuális párok számára is, akik nem házasságban élnek, pusztán élettársak, valamint ide tartoznak az egyedülállók is, szexuális identitástól függetlenül. Hány olyan egyedülálló nő él Magyarországon, akinek valamilyen indokból nem lehet saját gyereke, ezért szeretne örökbe fogadni? És hány gyereknek kell 18 éves koráig gyermekotthonban nevelkednie?

A Polgári Törvénykönyv eddig is úgy szólt, hogy „A kiskorú gyermek érdekében a gyámhatóság elsősorban a házasságban élő örökbefogadók általi örökbefogadást engedélyezi.” De az, hogy a házaspárokat kell előnyben részesíteni, nem egyenlő a Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter által aláírt rendeletben foglalt szigorításokkal.

Fontos még egyszer hangsúlyozni, hogy ezzel nemcsak a meleg párok számára vált távolivá a gyermekvállalás, hanem a nem házasságban élő heteroszexuális pároknak és az egyedülállóknak is. Különösen szomorú mindez annak tükrében, hogy milyen sok gyerek él szülők nélkül Magyarországon, és hogy milyen esélyei vannak később a rendezett életkörülményekre a legtöbb otthonban felnövőnek.

Ezeket olvastad már?

Szerző: Szász Nóra

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek