Szingli vacsik: laskás rizottó

Eredeti terveim szerint rókagombás rizottót szerettem volna készíteni, de mivel sehol nem találtam a fő hozzávalót, változtattam a recepten.

Laskagomba

Természetesen az étel elkészülte után tudtam meg, hogy a nagyobb bevásárlóközpontok általában árusítanak rókagombát, érdemes lehet tehát arra keresgélnünk.

Egy kis újratervezés után tehát elkészítettem a rókagombát felváltó laskagombás rizottómat. Bátran állíthatjuk, hogy nem okozott csalódást!

Laskás rizottó recept

Odavagyok a rizottóért. Laktató, de nem terheli le a gyomrot, vegák és húsimádók is szívesen fogyasztják. Hamar elkészül, csak tudni kell hozzá azokat az alapvető trükköket, amiktől igazán jó lesz. Lássuk.

A rizottó titka

Az első, hogy természetesen rizottó rizst kell vásárolnunk hozzá. Fontos továbbá, hogy kellő mennyiségű alaplé, fehér száraz bor és vaj kerüljön bele, ami még krémesebbé teszi ezt az isteni egytálételt.

Kerülhet bele zöldség: borsó, gomba, póréhagyma, hús és tenger gyümölcsei is, vagy csak egy kevés zöldfűszer. Ami pedig felteszi az i-re a pontot, az az elmaradhatatlan parmezán a tetejére. Na abból soha nem elég!

Egy közös főzőcskézésen készítettem el a kollégákkal, és eredeti terveim szerint csak egy adagot szerettem volna lefőzni belőle. Amikor azonban megkérdeztem, ki enne még, egyből rávágták a választ: mindenki! Amikor kiporcióztam az adagokat, elégedetten dőltem hátra - arra a rövid kis időre -, míg el nem tűnt a tányérjukról az összes. Mondhatni befalták.

Laskák rizottó recept

Ebben az ételben az a jó, hogy falkára is el lehet készíteni, de egy személyre is tökéletes választás, pusztán jól kell kimérni a rizst hozzá, a hozzávalókból pedig csak annyit érdemes megvásárolni, amiről tudjuk, hogy el is fog fogyni.

A bor!

Na igen, a bor. Ez egy bonyolultabb kérdés, hiszen ha csak 1 dl-t teszünk bele, mi lesz a többivel? Valljuk be, el fog az fogyni, nem is kell rá sokat várni. Éppen ezért (is) aranyszabály, hogy hiába "csak" főzünk vele, érdemes jobb minőségűt választani.

Laskagombás recepteket itt találsz!

A helyszínt a Lecsó Főzőiskola biztosította.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek