Falatok az évbúcsúztató házibulihoz

Pezsgő, malac sült, lencse, virsli, konfetti, szerpentin - minden, ami egy jó szilveszteri házibulihoz kell.

Sonkás palacsintatekercsek recept

Ha úgy döntöttél, idén otthon, barátok közt várnád az újévet, mert nincs kedved a taxifogással, az oda- és hazajutással bajlódni, valamint idegen tömegre sem vágysz, először is mérd fel, hány embert tudsz befogadni szerény hajlékodba, mennyi az ülőhely, a pohár és tányér, valamint döntsd el, hogy rendes vacsorával várod majd őket, vagy csak pár finom falattal - egy a biztos, az étek elengedhetetlen lesz a töménytelen mennyiségű pezsgő mellé.

Nem biztos, hogy a legjobb választás, ha szaftos és zsíros ételeket szolgálsz fel, hiszen elnehezíti a gyomrot, és igen nagy rumlit hagyhat maga után a konyhában - éppen ezért én a kencékre és partyfalatkákra esküszöm. Összeválogattam nektek néhány remek receptet, amivel mindenki jól jár, lássuk!

Tapasok és egyéb falatkák

Előnyük, hogy se késre, se villára, de szinte tányérra sem lesz szükség az elfogyasztásukhoz. Nem kell mosogatni utánuk, nem morzsálnak, viszont nem túl nagy- mennyiséggel is jóllakhatunk - ideális választásnak bizonyulnak bármilyen buli alkalmával. Akár húsos, halas, tojásos vagy sajtos falatkákról van szó, nem nyúlhatunk mellé, a lényeg, hogy legyen miből válogatni.

Ezeket olvastad már?

Falatnyi finomságaink lehetnek hideg vagy meleg fogások egyaránt - célszerű olyat választani, ami hidegen és melegen is éppolyan finom, így - a folytonos utánmelegítést kihagyva - , időt spórolhatunk. Csak tányérra rendezgetjük őket, és kész is. Klasszikus megoldás, ha átszúrjuk a kis katonákat fogpiszkálóval, így a vendégek is keze tiszta marad, és mindenki boldogan falatozgathat.

Sós krémek és kencék

A krémeket már egy-két nappal előre el lehet készíteni és tálakba porciózni - a hűtőben elállnak. (A legtöbb ilyen sós krémnek jót tesz, ha van ideje pihenni, így jól összeérnek az ízek.) Tálaláskor kínálhatunk hozzájuk kétszersültet, bagettet, kiflit és más egyéb pékárut is - csak az a fontos, hogy minél kisebb darabok legyenek, így egyben kaphatjuk be a falatkákat, és biztosan nem morzsázzuk majd tele a lakást. Hamar megvannak, és nagyon hívogatóak. Krémünk lehet zöldséges, sajtos, halas, májas és még sorolhatnánk, de nem tesszük, inkább mutatjuk!

Ezeket olvastad már?

Szószok és mártogatósok

Személyes kedvenceim - nagyon jópofán lehet őket tálalni, csak mutatós kis edénykékre lesz szükségünk. Mártogathatunk apróbb darabokra vagdosott zellerszárral, sárgarépával, kígyóuborkával, paprikával stb, de maradhatunk a különféle chipseknél, tacoknál, na meg a nachosnál is. Természetesen süthetünk a szószokhoz húsfalatkákat vagy pici fasírtokat is, ilyenkor azonban számolnunk kell az olajszaggal és a komolyabb konyhai előkészülettel. Az is fontos, hogy a szószok minél sűrűbbek legyenek, hogy ne csepeghessenek le a padlóra.

Ezeket olvastad már?

További harapnivaló recepteket itt találsz!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk