Szilveszter: 15 dolog, amit nem tudtál az ünnepről

Vannak, akik kifejezetten utálják, vannak, akik hetekkel előtte készülnek rá. A szilveszter azonban nem csak a buliról szól. Te tudod a történetét?

Szilveszter pápa ünnepe

A szilveszter Szent Szilveszter pápa ünnepe, róla kapta a nevét, ugyanis Szent Szilveszter pápa az év utolsó napján hunyt el.

Tavaszi újév a honfoglaló magyaroknál

A honfoglaló magyarok tavasszal vagy ősszel ünnepelték az újévet, és ennek az eseménynek a jelentősége számukra sokkal inkább az évszakváltás volt.

A szilveszter sokáig mozgó ünnep volt

Sokára európaizálódótt ez a nap, mozgó ünnepként tartották nyilván, volt, amikor vízkereszt környékén rendezték meg.

Fotó: Unsplash

1691., a fordulópont

A XVI. századig karácsonykor ünnepelték az újévet, amíg 1691-ben XII. Ince pápa ki nem hirdette, hogy az újév január 1-én kezdődik. A keresztény világban azóta ünneplik e napon az újévet.

Az ünnephez számtalan népi jóslat, időjárási megfigyelés, állattartási szokások, tilalmak kapcsolódnak

Protestáns vidékeken sokszor óévtemetést is rendeztek. Szokás volt még vidéken a nyájfordítás is, amely azt jelentette, hogy a juhokat, állatokat felkeltették, hogy forduljanak a másik oldalukra. Ha ez sikerült, akkor úgy tartották, hogy termékenyek lesznek a következő évben.

Az év első napja

Régen falun a gyerekek és felnőttek is járták a házakat és mindenhol köszöntőket mondtak újévkor. A hagyomány szerint minden ember hitt a kimondott szó erejében, ezért ilyenkor olyan köszöntőket mondtak, amelyek csupa jókívánságok voltak az újévre. Még ma is élő hagyomány, hogy az újév első napjának cselekedetei ismétlődnek aztán később az egész évben. Sok helyen ma is kényesen ügyelnek arra, hogy csak olyasmit végezzenek újévkor, amit egész évben is végezni kívánnak. 

Az első Times Square-i újévi bulit egy újság miatt rendezték

Az újévi Times Square-en való összejövetel éves hagyománya a New York Times épületének 1904-es megnyitójának ünnepeként kezdődött. Több mint 200 000 ember vett részt rajta.

Fotó: Unsplash

Azóta minden évben látványosság, kivéve a második világháborút.

A háborús korlátozások miatt 1942-ben és 1943-ban szüneteltették a hagyományt. A Times Square szerelmesei éjfélkor inkább néma csendet tartottak.

Az amerikaiak mintegy 360 millió pohár pezsgőt isznak újévkor

A dugók több mint 40 km/órás sebességgel repülhetnek ki az üvegből, ezért a legjobb, ha az üvegeket 45 fokos szögben nyitjuk (magunktól és másoktól távol).

Fotó: Unsplash

Az újévi csók a rómaiaknál kezdődött

Az ókori rómaiaknak tulajdonítják a csókolózási hagyományt szilveszterkor, a Szaturnusz fesztiváljuk miatt.

A Karácsony-szigeteken van először újév

A Karácsony-sziget a Csendes-óceán középső részén található. Itt köszöntik először az újévet.

A piros fehérnemű viselése szerencsének számít

Legalábbis Olaszországban. Újévkor a piros fehérnemű viselése állítólag szerencsét hoz a következő évben.

Állítólag szerencsés a szőlő is

A spanyol háztartások folytatják azt a hagyományt, hogy az újév első perceiben 12 szem szőlőt esznek meg. A szőlőszem az év hónapjait képviseli.

A kerek vagy gyűrű alakú ételek különleges jelentéssel bírnak Szilveszterkor

Kerek ételek megjelenése az újévi menüben azt szimbolizálja, hogy az év teljes kört ír le. Szóval újévkor lelkiismeret-furdalás nélkül ehetjük a fánkot is.

De miért január a január?

A hónapot Janus római isten után nevezték el, de valójában a latin "ianua" szóban gyökerezik, ami ajtót jelent. A nevet egy új ajtó nyitásának szimbolizálására választották, amely akkor következik be, amikor az új év elkezdődik.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

12 lencseleves Szilveszterre

Itt az Újév, ilyenkor illik megsegíteni a sorsunkat némi lencsével, hogy pénz álljon a házhoz - ha nincs kedved főzeléket főzni, voksolj a lencselevesre, istenieket mutatunk!

Nosalty

Forrásunk volt.

(Fotók: unsplash)

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek