Gréti: szerencsehozó újévi ételek

Szilveszter napján töltsünk minél több időt a gyerekekkel! Készítsük elő együtt az újévi malacsültet, áztassuk a lencsét, és a mulatság előtt menjünk korcsolyázni!

Újévi malacsült

Nagyon keveseknek adatik meg, hogy egészben süthetik az újévi malacot. A városi konyhákban működő gáz-, illetve villanysütők mérete jóval kisebb annál, hogy beférjen egy egész, konnektor orrú állatka.

Másrészről a gyerekek miatt, nem is olyan baj, ha nem teljes valójában látják sülni a szerencsehozót: gondoljunk csak Babe-re, a filmsztár rokonra!

Év közben ritkán készítek sertéshúst és akkor is alaposan megfontolom, hogy mely részeit vásárolom meg a hentesnél. A szűz és karaj talán ez a két kedvenc, de ilyenkor év végén nálunk a füstölt húsok is nagy szerephez jutnak.

Idén vastag karajt vásároltam és gombával fogom elkészíteni. Kisfiunk kérésére, aki pár héttel ezelőtt mindenáron szaftos, egybesült husit szeretett volna enni, már ki is próbáltam a receptúrát. A húst kolozsvári füstölt szalonnával tűzdeltem, ami, amellett, hogy nem hagyta kiszáradni, nagyszerű ízt kölcsönzött neki. A gyönyörű, tűzdelt karajt nagyméretű gombafejekkel raktam körbe, ezekkel tálaláskor kíválóan lehetett díszíteni. Legközelebb más zöldségekkel is kipróbálom. Lehet, hogy beleszerettem a disznónak ebbe a fertályába?

Kedvenc újévi babonáink >>

Gréti tippje: A vastag karajt legegyszerűbben színéről és formájáról ismerjük meg. Világosabb és sötétebb színű húsrészeket is tartalmaz, mérete pedig jóval meghaladja vékony „kollégájáét".

Lencse, mint megannyi tallér

Ha már megalapoztuk a jövő évi szerencsénket, akkor gondoskodjunk az anyagiakról is, főzzünk lencsét nagy fazékkal!

A legkedvencebb kedvencem, a főzelékek királynője, a lencsefőzelék! Füstölt tarja és oldalas, sok-sok hagyma és babérlevél, megannyi finomság, ami benne van. A citromból áradó illóolajok és a mustár illata. Jaj, nekem! Úgy várom már!

A gyerekek viszont mégsem lelkesednek érte ekkora hévvel. Vajon miért? Ha jobban belegondolok, kiskoromban én sem voltam az újévi lencse nagy rajongója. Akkoriban még furcsának találtam ezt a fajta ízvilágot.

Megértés és megoldás, ez a két kulcsszó. A fűszeres, babérleveles vízben főtt lencséből szedjünk ki egy kisebb adagnyit és turmixoljuk össze, így segíthetjük az emésztést és a liszttel való habarásra sincs szükség. Tálaláskor a leves tetejére tejfölből készítsünk hófehér szigetet, melyen megpihenhet a szem és egy odaillő babérhajó.

Na, így már mindenki elégedetten néz az új esztendő elibe!

Egy tál lencse – újévi szerencse! >>

Gréti tippje: A lencse nem allergén, jól emészthető, és a szója mellett a legfehérjedúsabb élelmiszerünk. Magas A-vitamin-tartalma szemünkre jótékony hatást gyakorol.

Sok boldogságot kívánok minden kedves NoSalty-olvasónak! B. Ú. É. K.!

Gréti

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Gasztrobloggerek remek receptjeibe itt avatunk be >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek