Szezonzáró rizottó cukkinivel

Mindig is rajongtam a rizottóért - annyi változata van, és olyan jó gyorsan elkészül. Ezzel a mostani módszerrel pedig még kevesebb dolgom volt az elkészítésével!

A rizottót állítólag nagyon könnyű elrontani. Ezt már több helyen olvastam, de nekem még soha nem sikerült - na nem azért, mert akkora konyhai zseni vagyok, talán nincs is olyan ételtípus, amit ne égettem volna el, szárítottam volna ki, sóztam volna el, vagy sütöttem alul. Évekbe telt, míg megtanultam jó lazacfilét sütni, és még ma is előfordul néha, hogy a kelt tésztám nem kel meg eléggé. De a rizottót még soha nem rontottam el.

A cukkinis-gombás tepsis rizottó receptjét itt találod

Az olasz egytálétel amúgy elég gyakori vendég a konyhámban - alaplé, bor és rizottórizs esetén bármilyen zöldségből és a legtöbb húsféléből elkészíthető, a módszer pedig igazán nem bonyolult - gyakorlatilag csak annyi a feladat, hogy abban a 25 percben, míg az étel fő, a fél szemünk legyen a serpenyőn, és amint a szemek beszívtak egy adag forró alaplevet, azt gyorsan pótoljuk. A múltkor új receptek után böngésztem, és megnéztem a rizottókat - akkor akadtam erre a módszerre. Őszintén szólva kicsit szkeptikus voltam az alaplével leöntött alig párolt rizzsel kapcsolatban - de gondoltam, egy próbát megér. Ezért is készítettem egy nagyon alapdarabot, a vénasszonyok nyarának jegyében.

A cukkinis-gombás tepsis rizottó receptjéért ide kattints

A gomba, a cukkini valamint a vöröshagyma kaszabolásán kívül úgy nettó 5 percet töltöttem az előkészítéssel, ebben még az is benne volt, hogy a végén elmosogattam a serpenyőt. A maradék 25 percben újabb háromszor 1 percet töltöttem azzal, hogy átkeverjem a tepsiben az alaplevet mohón magukba szívogató rizsszemeket és zöldségeket. Annyi talán az összes titka a dolognak, hogy akkor vegyük ki a sütőből, mikor még kicsit totyakos, egyrészt így még van időnk visszatolni pár percre, hogy rároppantsuk a sajtot és a zsemlemorzsát, másrészt pedig pár perc pihentetés után így fogja elérni a tökéletes, krémes, de nem túl szaftos rizottó állagot.

A cukkinis-gombás rizottó receptjéért ide kattints

Merem állítani, hogy nem tudtam volna különbséget tenni egy tányér hagyományos módszerrel készült rizottó, és a tepsis verzió között ízre és állagra. Azt nem állítom, hogy akkor mostantól soha nem készítek rizottót hagyományos módszerrel, de egy olyan napon, mikor pont nincs meg az plusz 25 percem, amit a főzése igényel, biztosan a sütőbe fogom bedobni. Próbáljátok ki ti is - a zöldségeket és a fűszerezést rátok bízom!

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...