Szerencsehozó belsőségek

Gasztroblogger rovatunkat whollosival és vallásossal, a két gasztroszexistával folytatjuk. Szerencse- és bőséghozó belsőségekkel készültek az új évre: máj, vese, velő, meg egy kis lencsepörkölt a menü.

Enni jó, főzni még jobb!

Abban hiszünk, hogy főzni mindenki tud, csak akarni kell. Sőt, talán bele sem gondolunk abba, de az evéssel (és a főzéssel) felelősség is jár. Azon túl, hogy többé-kevésbé egészséges tápanyaggal kell feltölteni a testünket, nemcsak finomat kell főzni, hanem egyszersmind tovább éltetni a gasztrokultúránkat. (Az vagy, amit megeszel.)Ehhez pedig sok idő és szellemi ráfordítás kell: tudatosság, hogy mit, mikor, hol és miért eszünk és főzünk meg. Ehhez tartozik a hagyományok szeretete és ápolása, amibe az is belefér, hogy rugalmasan kezeljük őket. Ahogy egykor kialakulásuknak, úgy a továbbélésüknek is alapfeltétele, hogy összhangban legyen a mindennapi életvitelünkkel, szokásainkkal.

Agasztroszexisták receptjeiitt ésblog elérhetőségük itt!

Néhány újévi étellel készültünk!De az se aggódjon, aki szilveszter másnapján nem akar kivánszorogni a konyhába: a szerencsehozás egész évben működik. A szilveszter utáni napokban az a jó, hogy végre erőt vehetünk magunkon, és eltüntethetjük a hűtőből, kamrából, spájzból a maradékot. Na, most ezért, meg mert a belsőség szexi, csináltunk idén egy eléggé durva etapot szerencsehozó ételeknek. Elsősorban sertésből, ami ugye a gazdagságot adja, mert a szárnyastól elrepül, a haltól elúszik a szerencsénk, a marha meg elkaparja. Lencsét tehát azért, mert a sok apró hüvelyestől sok pénzünk lesz, a répától, meg khm, jól tudunk fütyülni. És komolyan hiszünk benne, hogy a máj (mály) a gazdagságot jelenti, a vese mondjuk egészséget, a velő meg okosságot.

Máj és vese velővel (négy főre)
 • 2 sertésvese
 • 25-30 dkg sertésmáj
 • 20-25 dkg sertésvelő
 • 1 vöröshagyma
 • kevés füstölt kolozsvári szalonna
 • só, bors, babérlevél, pirospaprika, rozmaring
 • paprika, paradicsom
 • sertészsír
 • 4 gerezd fokhagyma
 1. Fakanálnyi zsírt a serpenyőbe, mehet bele a füstölt szalonna is, ha megüvegesedett, az apróra vágott vöröshagyma is.
 2. A májat vágjuk fel olyan formára (csíkokra, kockára), ahogy a gusztusunk megkívánja.
 3. A vesével kicsit melózni kell. A mi módszerünk, hogy éles késsel levágjuk a belső, eres részről (kiskelyhek, nagykelyhek, egyéb vezetékek) a „vesehúst” cortex. Arra figyeljünk, hogy a vesehúson semmi, de semmi vezeték ne maradjon rajta. A vesének egyébként is jellegzetes illata van: ezt némileg csökkenthetjük úgy, hogy hidegvízben áztatjuk, átmossuk, friss vízbe tesszük, ezt kb. egy órán át, majd hagyjuk lecsepegni. Másik módszer, hogy egyszer forrázzuk le. Ne lepődjünk meg, teljesen szagtalanítani nem tudjuk.
 4. A velőről folyó víz alatt lemossuk a csontszilánkokat, és leszedjük a hártyákat, ereket stb., érezni fogjuk.
 5. A hagymára mehet a vese és a máj. Kicsit forgassuk, süssük át, majd borsozzuk, fűszerezzük, mehet a rozmaring, karikákra vágott paprika, paradicsom, le is fedhetjük, hadd párolódjon.
 6. Negyed óra után mehet bele a velő, előtte felapríthatjuk vagy szétnyomkodhatjuk. Mikor olyan, mint a tojás, fehér, esetleg már szürke, kóstoljunk rá, és készen is vagyunk. Ja, sózni ne felejtsük el.
Máj és vese velővel készítése lépésről - lépésre

Azt mindenki tudja (de talán nem árt felfrissíteni), hogy az újévi ételeknek mindig is erőteljes jelentéshordozó szerepük volt. Néptől, kortól és nemzeti kultúrától függetlenül ezek ugyan változhattak, de általában szerencsehozó, jósló feladata volt, szerelmet, halált, betegséget és egészséget ígértek, vagy az elfogyasztással bebiztosítottuk, hogy sok pénzünk, boldogságunk, gazdagságunk legyen az évre.

Lencsepörkölt
 • 25 dkg lencse
 • 1-2 hagyma
 • 2 répa
 • Maradék füstölt kolbász a kamrából
 • Só, bors, babérlevél
 1. Negyed kiló lencsét meleg, sós vízbe áztassunk be, minimum fél napot hagyjunk rá.
 2. Zsírba mehet a hagyma, aztán a sonka, répa, forgassuk meg, jöhet a lencse, a kolbász, fűszerek, annyira ne kavargassuk, inkább a fazekat forgassuk.
 3. Kicsit pároljunk rá fedő alatt, minimális vizet mindig töltsünk bele.
 4. Kadarkát, sillert, könnyedebb kékfrankost igyunk mellé, az se nagy baj, ha kicsit savasabb az átlagnál.
Lencsepörkölt készítése lépésről-lépésre
A gasztroszexisták receptjei itt és blog elérhetőségük itt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek