Nem tudja mindenki, mitől keletkezhet szén-monoxid a lakásban

Többé-kevésbé biztató eredménnyel zárult le a Nosalty felmérése, amely a konyha veszélyeinek témakörével kapcsolatos kérdések elé állította az olvasókat. Míg sok helyzetben már megvan a szükséges tudás a balesetek elkerüléséhez, egy területen még továbbra is akadnak bizonytalanságok.

Decemberben indítottuk útjára kvízünket, amely azzal a céllal készült, hogy felmérje olvasóink körében a konyhai veszélyekkel kapcsolatos tudást. Hiszen továbbra sem egyértelmű minden válasz: annak ellenére, hogy már jelentős mennyiségű információ elérhető a sütés-főzés során keletkező káros anyagok, az egészségtelen főzési technikák és mindezek elkerülésének témájában, a felmérés eredménye megmutatta, hogy még mindig akadnak bizonytalan területek.

Nem tudja mindenki, mitől keletkezhet szén-monoxid a lakásban

Káros főzési technikák

A konyhai munkálkodásunk során (annak ellenére, hogy sokszor észre sem vesszük), felszabadulhatnak káros anyagok, amelyek a szervezetünkbe kerülve ronthatnak az egészségi állapotunkon. Ezek a káros anyagok több forrásból is származhatnak:

  • a rossz zsiradékválasztásból,
  • a nem megfelelő edényhasználatból,
  • a szükséges levegőfrissítés elmaradásából.

Szerencsére az első témakörben már nagyrészt biztos alapokon áll az emberek tudása: a megkérdezettek 78,7%-a helyesen jelölte meg a bő olajban sütést, mint legnagyobb károsanyag-kibocsátó konyhai folyamatot. A hozzá használt zsiradék esetében pedig 70,7% választotta az extra szűz olívaolajat alkalmatlan sütőközegként.

A sütés-főzéshez használt edények sem fogtak ki a kvízt kitöltőkön: 70,5% helyesen kiválasztotta a teflonserpenyőt, ugyanis az tényleg sokkal károsabb lehet, mint a rozsdamentes acélból vagy az öntött vasból készült serpenyő.

Szellőztetés, szagelszívás és szén-monoxid

Míg a kvíz előző részében túlnyomóan helyes válaszok érkeztek, addig a második témakör kérdései már nagyobb mértékben kifogtak a kitöltőkön. A keletkezett káros anyagoktól való hatékony megszabadulás persze nem is egyszerű téma.

A konyhában keletkezett füst megszüntetésére a szellőztetés a leghatékonyabb módszer: ezt 64,4% így is gondolta, a többi válasz megoszlott a kevésbé hatékony szagelszívó és a más célt szolgáló páraelszívó között.

Egy füstérzékelő felszerelése hatékony módja lehet a balesetek megelőzésének, azonban nem mindegy, hogy a szerkezet hová kerül: a megkérdezettek 50,5%-a a közlekedőt jelölte meg olyan helyiségként, ahová nem érdemes felszerelni, míg 41,4% a konyhát. Ez utóbbi válasz volt a helyes, hiszen a konyhában gyakran keletkezik füst, ami hamis riasztásokhoz vezethet. Ellenben a közlekedő vagy a nappali már egy előnyösebb szoba lehet az elhelyezésre.

Míg a füst is okozhat károkat, a nála sokkal alattomosabb szén-monoxid bizonyos helyzetekben nagyobb veszélyt jelenthet. De melyek ezek a helyzetek? A kvíz egyik legnehezebb kérdésének bizonyult a következő: „Mitől nem keletkezhet szén-monoxid a lakásban?”

A válaszadók csupán 35,1%-a ismerte fel helyesen, hogy akkor nem keletkezik szén-monoxid, ha túl sokan vagyunk egy szobában, és nem szellőztetünk. Azonban 41% választotta a berendezések karbantartásának, tisztításának elmaradását, ami viszont hozzájárulhat a veszélyes gáz keletkezéséhez. Az öreg, nem vizsgált kazánok, bojlerek és tűzhelyek is komoly veszélyforrásként jelentkezhetnek a háztartásban. A rendszeres ellenőrzések során derülhet ki például az is, hogy egy nyílt lánggal égő berendezés levegőutánpótlása nem biztosított, ami szintén szén-monoxid keletkezéséhez vezethet (ezt a választ mindössze 23,8% választotta).

A kvíz és a cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?