Hiány lehet az egyik kedvenc karácsonyi alapanyagunkból

Ha nem szeretnéd hűlt helyét találni a boltok polcain ennek az élelmiszernek, akkor mihamarabb vegyél belőle.

Ízesített pürék, krémek, liszt, töltött péksütemények. Ilyen sok fajta finomság készülhet a szelídgesztenyéből, ám idén olyan kevés termett, hogy félő, nem lesz belőle elegendő a kedvenc édességeinkbe, írja a HelloVidék.

Alig termett szelídgesztenye idén

Nemcsak itthon kevés a termés, hanem Európában is

A hazai termelők helyzetét az elmúlt évben a magas energiaköltségek nehezítették, idén pedig a szűkös európai termés okozhat gondot

– emeli ki a cikk.

A 2023-as év ugyanis nem kedvezett a szelídgesztenyének hazánkban és Európa főbb termővidékein (Spanyolországban, Olaszországban és Franciaország) sem. Elsősorban a virágzáskori esős idő, illetve az ezt követő nagy szárazság volt kifejezetten rossz hatással a fákra, amelyek így elvesztették a termésük egy részét.

A feldolgozott termékeket is befolyásolja a hiány

Ezenfelül Magyarországon nem túl jelentős a termelés, így az éves termésmennyiség általában 150-300 tonna között alakul. Az import pedig évente 2000-2500 tonna között mozog.

A legnagyobb hazai gesztenyefeldolgozó adatai szerint míg egy átlagos évben 1200-1500 tonna gesztenyét dolgoznak fel, az idén alig 500-600 tonna gesztenye került az üzembe

– mutat rá a cikk.

Így a kevés hazai és európai szelídgesztenye-mennyiség miatt előfordulhat, hogy kevesebb feldolgozott termék készül majd a vöröses-barnás héjú gyümölcsből. Ha tehát tejszínhabbal díszített gesztenyepürét képzeltél el a karácsonyi menü végére, akkor mielőbb szerezd be a hozzávalókat!

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...