Ez az egyszerű étel egykor szegények étke volt: ma újra hatalmas népszerűségnek örvend

A puliszka, más néven kukoricakása kukoricadarából és vízből áll, egykor az erdélyi szegény emberek eledeleként volt ismert, sőt, a magyar, szász, szlovén, bolgár és ukrán konyhának is része volt. Ma újra egyre népszerűbb ez az egyszerű, de annál egészségesebb étel.

A puliszka a múlt század végére igen mellőzött étellé vált, napjainkban viszont ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ami részben annak is köszönhető, hogy több változata is megjelent: zöldségesen, sósan és édes kásaként is ehetjük. Rengeteg pozitív egészségügyi hatása van, ráadásul elkészítése is igen egyszerű. Ismerd meg a puliszka fogyasztásának előnyeit!

A puliszka napjainkban egyre népszerűbb

A puliszka alapját a kukoricadara adja, amelynek magas szénhidráttartalma kellő energiát biztosított a szegény emberek számára. Mára sokan újrafelfedezték egészségügyi előnyeit, ugyanis gluténmentes gabonaféleként rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.

Elmondható a puliszkáról, hogy nem szerénykedik A-, E- és B-vitaminban sem, valamint magnéziumot, kalciumot és vasat is jócskán találunk benne.

A B-vitaminok a szív- és idegrendszer működését segítik, valamint az egészséges bőr fenntartásában és a vörösvértestek képződésében is fontos szerepük van. A vas is nélkülözhetetlen ásványi anyag testünk számára: a hormontermelésben jelentősen része van, ugyanúgy, ahogy az oxigén szállításában.

A kukoricakása rostban is gazdag, ugyanis 100 grammja 7,3 gramm rostot tartalmaz, amivel segíti az emésztést, és a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárul.

A vércukorszint szabályozásában is fontos szerepe van, úgy, ahogy a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében is.

A szem egészségét is védi a benne lévő kis mennyiségű lutein és zeaxantin miatt. Érdemes leveles zöldekkel, répával vagy borsóval fogyasztani, hogy szemvédő hatása érvényesüljön!

Ezek mellett extra előny a gluténérzékenyek számára, hogy mint feljebb is említettük, a puliszka gluténmentes.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Lazacpogácsa

A különféle halfasírtok eredetileg maradékmentés céljából készültek, lazacból azonban annyira finom halpogácsát készíthetünk, hogy érdemes külön emiatt venni egy adagot. A sült ...

Bodzasorbet

Az otthon elrakott vagy éppen boltban vett bodzaszörpöt két másik hozzávalóval és egy pofonegyszerű technikával könnyedén házi sorbet-vé alakíthatjuk. Tényleg érdemes kipróbálni, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.