Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szapora a pulzusod? Vajon mi okozhatja és mire figyelj, ha sportolni szeretnél?

Az átlagosnál szaporább a pulzusod? Edző szakértőnk tanácsai, hogy ebben az esetben hogy vágj bele az edzésbe.

Többször írtunk már itt a Nosalty hasábjain a pulzuskontrollról, és ennek jelentőségéről, arról azonban még kevés szó esett, hogy mit lehet tenni abban az esetben, ha már az alap- azaz nyugalmi pulzusunk is magas, és edzés esetén már az első lépéseknél az egekbe szökik.

Nem véletlen, hogy a legtöbb edző a kardió jellegű tréningeknél a pulzuskontrollt veszi elsődlegesen figyelembe. Ez azért van, mert a terhelhetőségedet, a teherbírásodat is több szempontból kell figyelembe venni. Az egyik – és egyben a legfontosabb is – a szíved és a keringési rendszered jelenlegi állapota. Sokszor előfordulhat azonban, hogy a pulzusmérő órád alacsonyabb értéket adott meg számodra, mint amit megszoktál, és ha betartod az óra által javasolt intenzitást, kicsit furcsa is lehet, hogy nem lesz olyan intenzív az edzésed. Ez gyakran előfordul akkor, ha valakinek már a nyugalmi pulzusa is magasabb, mint kellene, és elsősorban azt jelenti, hogy rendszeresen túlterheled a szíved, nem figyelsz a fokozatosságra, nem végzel regeneráló edzéseket, aminek idővel nagyon súlyos következményei is lehetnek. Éppen ezért fontos, hogy ne csak a szubjektív jelekre figyelj, hanem foglalkozz a pulzuskontrollal is.

Mi okozhatja a magas pulzust, és egyáltalán mi számít magasnak?

Az, hogy mi számít magasnak életkortól, egészségi állapottól is függ, de általánosságban elmondható, hogy a nyugalmi pulzus 50 és 90 bpm (ütés per perc) között normálisnak tekinthető. Amennyiben a nyugalmi pulzusod rendszeresen magasabb, mindenképpen utána kell járni, hogy mi okozhatja a problémát.

A magas pulzus oka tehát lehet átmeneti betegség is: például egy lázzal járó megfázás, vagy egy fertőzés, de állhat a háttérben nagyobb probléma is, például: pajzsmirigy-túlműködés, vérszegénység vagy komolyabb szívproblémák. A szapora pulzust persze nem kizárólag betegségek okozhatják, hanem sok más tényező is, például a pajzsmirigy gyógyszer vagy más hormontartalmú gyógyszerek is, de a túl sok kávé fogyasztása, a kialvatlanság, a folyamatos stressz és a dohányzás is felgyorsítja a pulzust.

Miért baj, ha rendszeresen magas a nyugalmi pulzus?

Amennyiben a szíved folyamatosan nagyobb terhelésnek van kitéve, mint ami számára normális lenne, előbb vagy utóbb egész egyszerűen kifárad, és leáll. Ezt senki nem szeretné megvárni, ezért is fontos, hogy utánajárj a problémának, és minél előbb kiderítsd, hogy mi okozza a rendszeres és szapora pulzusod.

Mi a teendő ilyenkor?

Abban az esetben, ha még nem tudod, hogy mi okozza, hogy folyamatosan magas a nyugalmi pulzusod, mindenképpen menj el orvoshoz és vizsgáltasd ki magad! Amennyiben az orvos úgy dönt, hogy nincs szükség komoly beavatkozásra, sporttal és megfelelő étrenddel tudsz a legtöbbet tenni azért, hogy a szíved és a keringési rendszered jobb állapotba kerüljön – de csak óvatosan, mert nem megfelelő edzésintenzitással többet árthatsz magadnak, mint amennyit használsz.

Mit lehet sportolni magas pulzussal és mit nem?

Mielőtt bármilyen sportba belekezdenél, nagyon fontos, hogy tájékoztasd az edződ az egészségi állapotodról, és arról is, hogy milyen gyógyszereket szedsz, mert csak így tud segíteni neked. Amennyiben rendszeresen szapora a pulzusod, nem választási opció a pulzusmérő óra használata, hanem szinte kötelező. Ha magas a pulzus érdemes beruházni egy órára, de ha nem szeretnél pulzusmérő órát vásárolni, akkor is megoldható a pulzuskontroll. A legtöbb edzőteremben ugyanis már lehet az edzés idejére órát bérelni, és meg is mutatják neked a használatát. Nagyon fontos, hogy ilyenkor a szubjektív érzés csalóka lehet, különösen akkor, ha gyógyszert szedsz, ezért mindig használd az órák ún. „ownzone” – azaz „sajátzóna” funkcióját (ez sajnos ne mindegyik órában van), ami a szívfrekvencia-változékonyságod alapján, EKG pontossággal tudja meghatározni a te éppen aktuális terhelhetőségedet. Amennyiben intenzívebb edzésekhez vagy hozzászokva tekintsd ezt egyfajta regeneráló időszaknak. A szíved és a keringési rendszered ugyanis ezekkel, a közepes intenzitású kardiótréningekkel tud fokozatosan megerősödni. Ezt a nyugalmi pulzusod fokozatos csökkenésén is látni fogod. Pulzuskontrollal gyakorlatilag bármilyen kardióedzést végezhetsz, megfelelő intenzitáson. Úszhatsz, gyalogolhatsz, túrázhatsz, nordic walking-olhatsz, biciklizhetsz, kocoghatsz vagy akár korcsolyázhatsz is. Az intenzív súlyzós edzéseket azonban egyelőre hanyagold, amíg egy kicsit normalizálódik a pulzusod, helyette használj inkább kis súlyokat és összetett gyakorlatokat, de csak akkor, ha az orvos engedi. Törzsizomerősítő gyakorlatokat viszont nyugodtan végezhetsz. Éppen ezért kiváló választás lehet számodra például a jóga, a body art, a gerinctréning, vagy akár a pilates is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!