Van, akit egyáltalán nem érdekel, mi viszont évről évre újra elővesszük a kérdést: mi a különbség a szamóca és az eper közt? Piros, illatos, május-június közt terem, apró vagy kicsit nagyobb... mi ez? Az eper? Vagy a szamóca? Vagy mindkettő? Vagy egyik sem? Lássuk a különbséget!

Eper vs szamóca
A lényeg, hogy két különböző gyümölcsről van szó, igaz, mára sok helyen egymás szinonimájává váltak. Akad olyan is, aki egyszerűen a pici szemű epret hívja szamócának, illetve azt az „epret", amit az erdőben talál. Az eper és a szamóca azonban nem ugyanaz a növény.
Az eper fán nő, a szamóca viszont a földhöz közel, és két teljesen más növényről van szó.
Az eper az eperfafélék családjába tartozik, tehát fán terem, és Magyarországon is elterjedt. Két fő fajtája a fehér és a fekete eperfa.
A szamóca ezzel szemben a rózsafélék családjának Fragaria nemzetségébe tartozik, a föld közelében nő, és ostorindákat fejleszt, melyeken indanövények fejlődnek. Vélhetően az elhelyezkedése miatt kezdték el földi epernek hívni, tévesen.
Amit mi epernek hívunk és ismerünk, az tehát szakmai szemmel nézve szamóca.
Helyesen a lágy szárú, földön termő fajokat szamócának, a fás szárú fajok termését pedig epernek hívjuk.
Még több gasztroérdekesség: