Szinte mind rosszul tudtuk: ez a különbség a szamóca és az eper közt

A világ top legfinomabb gyümölcsei között biztosan ott van a szamóca illetve az eper. Na de te tudod, mi a különbség közöttük?

Van, akit egyáltalán nem érdekel, mi viszont évről évre újra elővesszük a kérdést: mi a különbség a szamóca és az eper közt? Piros, illatos, május-június közt terem, apró vagy kicsit nagyobb... mi ez? Az eper? Vagy a szamóca? Vagy mindkettő? Vagy egyik sem? Lássuk a különbséget!

Szamóca tálban
Szamóca vagy eper?

Eper vs szamóca

A lényeg, hogy két különböző gyümölcsről van szó, igaz, mára sok helyen egymás szinonimájává váltak. Akad olyan is, aki egyszerűen a pici szemű epret hívja szamócának, illetve azt az „epret", amit az erdőben talál. Az eper és a szamóca azonban nem ugyanaz a növény.

Az eper fán nő, a szamóca viszont a földhöz közel, és két teljesen más növényről van szó.

Az eper az eperfafélék családjába tartozik, tehát fán terem, és Magyarországon is elterjedt. Két fő fajtája a fehér és a fekete eperfa.

A szamóca ezzel szemben a rózsafélék családjának Fragaria nemzetségébe tartozik, a föld közelében nő, és ostorindákat fejleszt, melyeken indanövények fejlődnek. Vélhetően az elhelyezkedése miatt kezdték el földi epernek hívni, tévesen.

30 perces epres lepény

Ez az édes tart (lepény) nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ráadásul nagyon finom is. Tökéletes kísérője lehet egy csésze kávé vagy tea reggelire, vagy egy gombóc ...

Deluxe epres muffin

A muffinok egészen nagy múltú süteményfélék, Európa viszont leginkább az amerikai filmekből ismerte meg őket. Számos pékség és étterem kínálatában találkozhatunk velük, de nincs ...

Impozáns duplacsokis-epres brownie

A brownie-t nehéz hova fokozni, hiszen önmagában is egy elragadó, bűnös élvezetről van szó. Most egy igazán ínycsiklandozó verzióját hoztuk el nektek, amit felturbóztunk a szezon ...

Amit mi epernek hívunk és ismerünk, az tehát szakmai szemmel nézve szamóca.

Helyesen a lágy szárú, földön termő fajokat szamócának, a fás szárú fajok termését pedig epernek hívjuk.

Forrásunk volt.


Még több gasztroérdekesség:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...