Szinte mind rosszul tudtuk: ez a különbség a szamóca és az eper közt

A világ top legfinomabb gyümölcsei között biztosan ott van a szamóca illetve az eper. Na de te tudod, mi a különbség közöttük?

Van, akit egyáltalán nem érdekel, mi viszont évről évre újra elővesszük a kérdést: mi a különbség a szamóca és az eper közt? Piros, illatos, május-június közt terem, apró vagy kicsit nagyobb... mi ez? Az eper? Vagy a szamóca? Vagy mindkettő? Vagy egyik sem? Lássuk a különbséget!

Szamóca tálban
Szamóca vagy eper?

Eper vs szamóca

A lényeg, hogy két különböző gyümölcsről van szó, igaz, mára sok helyen egymás szinonimájává váltak. Akad olyan is, aki egyszerűen a pici szemű epret hívja szamócának, illetve azt az „epret", amit az erdőben talál. Az eper és a szamóca azonban nem ugyanaz a növény.

Az eper fán nő, a szamóca viszont a földhöz közel, és két teljesen más növényről van szó.

Az eper az eperfafélék családjába tartozik, tehát fán terem, és Magyarországon is elterjedt. Két fő fajtája a fehér és a fekete eperfa.

A szamóca ezzel szemben a rózsafélék családjának Fragaria nemzetségébe tartozik, a föld közelében nő, és ostorindákat fejleszt, melyeken indanövények fejlődnek. Vélhetően az elhelyezkedése miatt kezdték el földi epernek hívni, tévesen.

Amit mi epernek hívunk és ismerünk, az tehát szakmai szemmel nézve szamóca.

Helyesen a lágy szárú, földön termő fajokat szamócának, a fás szárú fajok termését pedig epernek hívjuk.

Forrásunk volt.


Még több gasztroérdekesség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...