Süss piros gyümölcsökkel!

Piros gyümölcsökből készülő sütikkel nálam csak egy jó sárgabarackos lepény vetekszik! Eper, ribizli, málna, cseresznye - nemcsak magában, sütiben is!

Málnás-kókuszos panna cotta

Végre annyi szép piros gyümölcsöt kapni! Bár a legeslegnagyobb kedvencem sajnos hamarosan kifelé bandukol a szezonból, de még az utolsó szemek jogán a leárazott, kissé már túlérett, nyomott darabokból még biztosan találok egy kosárra való epret – erre biztosan nem sajnálom az időt! De már megakad a szemem a ribizlin és a mézédes, ropogós cseresznyén vagy éppen meggyen. Málnát még viszonylag kevés helyen és elég drágán láttam csak, de délutáni nassoláshoz egy tízdekányit azért engedélyeztem magamnak. A gyümölcsös piték iránti rajongásomnak múlt héten már hangot adtam, de a piros gyümölcsös, hűs sütik iránti tiszteletem jeléül most róluk szólok.

Egyrészt nagyon kedvelem a túróval, tejszínnel hamarjában összeállított recepteket: némi zselatinnal dúsítom a krémet, esetleg kekszes alapra adagolom, mehetnek a tetejére a gyümölcsszemek: egyrészt impozáns látvány, olyan, mintha órákat dolgoztam volna vele, pedig egyébként húszpercesnél nem hosszabb a művelet. Kevésbé kedvelem ugyan a zselatinnal készített gyümölcstortákat, de egy finom, házi piskótára halmozott, mondjuk málnás süti esetében azért nem mutat rosszul. A nálam teljesen bevált omlós, vajas tészta egész nyáron nagyüzemben készül, a rá kerülő feltéteket folyamatosan variálom, a tejszín viszont szinte mindig alapvető, általában tojással és vaníliával, meg egy evőkanállal liszttel keverem össze, s szépen beledobálom (jelenleg) a ribizliszemeket – semmiképp se süssük magas hőmérsékleten, mert könnyen megég!

Joghurtos málnahab

A leveles tészta is nagy kedvenc, viszont annyira kevés helyen kapok jó minőségűt, hogy viszonylag ritkán készítem, a házi kivitelezésre ez esetben még nem vállalkoztam, de a kihívás adott. A rétestésztát viszont semmi esetre se hagyjuk ki, újabban friss vaníliapudingot főzök, amibe málnát keverek, majd ezzel töltöm meg a rétesrudakat: két-három óránál tovább nem maradnak meg, ugyanis a vendégek legalább kétszer vesznek belőle.

Mindezek után a milliónyi muffinreceptről, pohárkrémekről, babapiskótás desszertekről még említést sem tettem – ezeket a magukat konyhai antitalentumnak tartó vállalkozók is el tudják készíteni. A piros gyümölcsök egyébként nagyon jól párosíthatók a friss, könnyű tejtermékekkel, mint túró, ricotta, tejföl, tejszín, de étcsokival, fehér csokival is páratlan kompozíciók születhetnek.

{ CKÉP = 358, 4 }

A Dobd össze! rovat korábbi cikkeiért ide kattints! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek