Süss nyugodtabb lelkiismerettel!

Igenis lehetnek finomak azok az ételek, amelyek nem bő zsiradékban sülnek, nem fehér liszttel készülnek, és nincsenek tele cukorral!

Nem akarjuk megváltani a világot, azt is tudjuk, hogy nem mi találtuk fel a spanyol viaszt. Ez a cikk mindössze azért íródott, mert nem árt, ha néha-néha felhívják a figyelmünket arra, hogy igenis számít a kicsi is, és egy-egy apró lemondással vagy változtatással is készülhetnek finom, és kevésbé káros vagy hízlaló ételek.

Zsír

Ha egy recept egy adott mennyiségű vajat vagy olajat ír elő, néha érdemes utánanézni, milyen kevésbé zsírosabb alapanyagokkal helyettesíthetjük. Például ha ennek az adott zsiradékmennyiségnek felét almapürére, tökre, avokádóra vagy más zöldség- illetve gyümölcspürére cseréljük, máris tettünk valamit az egészségesebb út felé. Ki tudja, még az is lehet, hogy százszor finomabb lesz a végeredmény. Legyünk kreatívak, és kísérletezzünk!
Bundázott tökrudacskák sütőben recept

Ha a sütiknél és pékáruknál még le is mondanánk a zsiradék felének cseréjéről, de a rántott ételekről nem szívesen, ne is tegyük! Épp csak annyit módosítsunk, hogy ne bő olajban, hanem sütőben készítsük. Emellett ne feledkezzünk meg a szuper sütőzacskókról sem, amikben plusz zsír hozzáadása nélkül is roppant finom hús- és zöldségételeket készíthetünk.

Fehérliszt

Egy ismertebb trükk, amit jó néhány háziasszony elsajátított már, ha az adott mennyiségű fehérliszt felét cseréljük teljes kiőrlésűre, mandula- vagy más egyéb nem finomított lisztre.

Cukor

Nem is olyan nehéz dolog lemondani a finomított cukorról. Persze nem végleg, és nem is mindegyikről, de ha lehet, használjunk helyette inkább mézet, juharszirupot vagy egyéb alternatív édesítőt.

Tej

A kicsi is számít! Próbáljunk nem a legzsírosabb tejek közül választani a boltban. Sőt, ha tehetjük, használjuk bátran sütéshez mandula- vagy rizstejet. Azonban itt is nagyon fontos, hogy kísérletezzük ki magunk, milyen receptekhez válnak be ezek az alapanyagok, és melyekhez kevésbé.
Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!