Igenis lehetnek finomak azok az ételek, amelyek nem bő zsiradékban sülnek, nem fehér liszttel készülnek, és nincsenek tele cukorral!
Nem akarjuk megváltani a világot, azt is tudjuk, hogy nem mi találtuk fel a spanyol viaszt. Ez a cikk mindössze azért íródott, mert nem árt, ha néha-néha felhívják a figyelmünket arra, hogy igenis számít a kicsi is, és egy-egy apró lemondással vagy változtatással is készülhetnek finom, és kevésbé káros vagy hízlaló ételek.
Zsír
Ha egy recept egy adott mennyiségű vajat vagy olajat ír elő, néha érdemes utánanézni, milyen kevésbé zsírosabb alapanyagokkal helyettesíthetjük. Például ha ennek az adott zsiradékmennyiségnek felét almapürére, tökre, avokádóra vagy más zöldség- illetve gyümölcspürére cseréljük, máris tettünk valamit az egészségesebb út felé. Ki tudja, még az is lehet, hogy százszor finomabb lesz a végeredmény. Legyünk kreatívak, és kísérletezzünk!
Most, hogy újra itt a sütőtök-szezon, eszembe jutott a kedvenc nyuszis répatorta receptem, miért is ne próbálhatnám ki ugyanúgy elkészíteni, csak répa helyett sütőtökkel.
Miért nem ...
Szerettem volna egy olyan sütit csinálni, amit a család cukorbeteg és diétázó tagjai is nyugodt szívvel ehetnek. Fogyókúrázó barátaim is nagyon értékelték.:)
Ha a sütiknél és pékáruknál még le is mondanánk a zsiradék felének cseréjéről, de a rántott ételekről nem szívesen, ne is tegyük! Épp csak annyit módosítsunk, hogy ne bő olajban, hanem sütőben készítsük. Emellett ne feledkezzünk meg a szuper sütőzacskókról sem, amikben plusz zsír hozzáadása nélkül is roppant finom hús- és zöldségételeket készíthetünk.
Fehérliszt
Egy ismertebb trükk, amit jó néhány háziasszony elsajátított már, ha az adott mennyiségű fehérliszt felét cseréljük teljes kiőrlésűre, mandula- vagy más egyéb nem finomított lisztre.
Cukor
Nem is olyan nehéz dolog lemondani a finomított cukorról. Persze nem végleg, és nem is mindegyikről, de ha lehet, használjunk helyette inkább mézet, juharszirupot vagy egyéb alternatív édesítőt.
Tej
A kicsi is számít! Próbáljunk nem a legzsírosabb tejek közül választani a boltban. Sőt, ha tehetjük, használjuk bátran sütéshez mandula- vagy rizstejet. Azonban itt is nagyon fontos, hogy kísérletezzük ki magunk, milyen receptekhez válnak be ezek az alapanyagok, és melyekhez kevésbé.
Húsvét után több minden maradhat a kamrában, hűtőben: készítsünk belőlük egy eklektikus, laktató reggelit. A sós kalácspudingba belekerülnek az ünnep kedvenc ízei, így méltó ...
Persze a húsvéti sonka maradék főzőlevéből isteni bableves, babfőzelék is készülhet, de ha egy fokkal egyszerűbb ételt főznénk belőle, válasszuk az alábbi receptet. Szerény ...
A veszélyes, nem élelmiszeripari termékek uniós gyorsriasztási rendszerében kozmetikai termékekre és játékokra érkezett a legtöbb bejelentés tavaly, a magyar riasztásokban is a kozmetikumok vezetik a listát.
Jó ötlet rendszeresen fogyasztani olyan ételeket, mint a csípős paprikás gulyás, a pikáns arrabbiata vagy éppen olyan nassolnivalókat, mint a jalapeno poppers? Nézzük!
Mindenki ujjongással fogadta, hogy visszatér a retro Traubisoda, azonban pár nap alatt eltűnt a boltok polcairól. Most kiderült, mi áll a dolog hátterében.
Tündérinek tűnik, hasonlít a kamillára és a százszorszépre, pici virágaival vonzza a méheket, darazsakat, de ha csoportosan nő, rendkívül invazív és kártékony lehet kertünkben.
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :)
A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!
Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...