Gréti elhozta Japánból a 2 legkönnyebb házi sushit – Kipróbálod?

Létezik egyszerű sushikészítés! Örömhírrel szolgálunk, nem mindegyik japán rizses csoda összeállítása jár vesződséggel, íme két könnyebb variáció.

Sushiként ismerjük, de magyarul, kiejtés szerint is írhatjuk az egyik legnépszerűbb japán fogás, a szusi nevét. A ragacsos, sushirizsből készült falatkákat általában friss, nyers hallal tálalják. Első ránézésre azt gondolhatjuk: nahát, én ezt otthon nem tudom megcsinálni! Pedig nem is olyan nehéz. A legegyszerűbb fajtákat most megmutatjuk, ezekkel lehet kezdeni a szusikészítő pályafutást!

Lazacos és tonahalas nigiri - receptért katt a képre!

Sushirizs

Sushit sushirizsből, és csak abból szabad készíteni, ami formájában aprószemű, kerek rizs, telis-tele keményítővel, ezért főzés előtt háromszor bő vízzel ki kell mosni. Nagyszerű lenne, ha mindenki elmondhatná magáról, hogy egy hagyományos japán rizsfőzőedény boldog tulajdonosa, ugyanis ebben autentikus a sushirizs főzése. Gyorsan azért elárulom, nekem nincs ilyenem, de sima edényben is elkészül, ahogy a mellékelt fotók dokumentálták.

Tudtad? Nem kerül kidobásra, kongi, vagyis rizsleves készül másnap a rizsfőző edény alján maradt leragadt rizsből.

Nigiri

Tényleg nem maki sushikkal érdemes indítani a tanulási folyamatot. Ennél vannak egyszerűbbek, például a nigiri, ami tulajdonképpen egy rizspárna halas takaróval. Egy-egy kanálnyi rizst szorosan összenyomva, hogy az összes szuszt kinyomjuk a szemek közül, egy kis fenekes csónakot formálunk az ujjaink segítségével, erre ráfektetünk például egy átlósan, méretre vágott szelet tonhal- vagy lazacszeletet. Ezekből is jó kifejezetten sushilazacot vagy -tohalat vásárolni, mely darabok a halacskák legnemesebb részéből valók. Nagyon kevés kell belőlük, úgyhogy egyszer-egyszer megengedhetjük ezt a luxust magunknak. Vagy ahogy a japánok csinálják, barátokat hívhatunk sushipartizni, így nincs előzetes meló, közösen készítjük el a falatkákat, és minden alapanyagot más hozhat.

Az onigiri receptjéért kattints a képre!

Vizezés

Egy plusz kört megspórolunk, ha előre tudjuk, hogy csak nedves kézzel működik a formázás, különben ráragad az összes rizs a kezünkre. Érdemes a kezünk ügyében tartani egy tál vizet, hogy menet közben is újból meg tudjuk nedvesíteni. Vigyázat, ha a túl sok vizet használunk, összeragadás helyett szétesik a rizs.

Tudtad? Japánban plusz ízesítésnek nem sót, hanem egy kisebb darab kombut, vagyis algát tesznek a rizs főzővizébe.

Háromféle onigiri - recept itt!

Onigiri

Ha már megy a rizspárna formázgatása, akkor jöhet a következő kihívás. A ragacsos rizsből nedves kézzel egyik tenyerünkbe formázzunk háromszög alakú alapot. Erre halmozzuk a tölteléket, majd egy ugyanakkora mennyiségű rizsadagot nyomunk rá, amiből megformázzuk a töltött sushit, vagyis az onigirit.

Norilap

Sushihoz natúr algalapot használunk, de már kapható snackként kisebb darabokba vágott, fűszerekkel, wasabival vagy csak sóval ízesített formában is a nori. A boltban kapható, sushihoz megfelelő terméket körülbelül 15x15 centiméteres lapokban vásárolhatjuk meg. Ezt aztán tetszőleges csíkokban, ahogy a képen is látható, vagy teljes takarásban is feltehetjük az onigirire. Ha csak díszíteni szeretnénk a norilappal, akkor törjük apró darabokba és szórásként alkalmazzuk.

Bombabiztos töltelék

Még a halat kevésbé kedvelők is imádják a konzervtonhalas-majonézes tölteléket. Ebbe kevés friss bors mehet, de a sózással vigyázzunk, a konzervhal és majonéz is már magában sós.

Halak kiválasztása

Az onigiri töltelékébe friss sushitonhalat és -lazacot kockázzunk, ezek a halaknak a legnemesebb részéből vágott darabok, csodálatosan csíkozottak. A lazachoz magozott uborkát és sós-cukros rizsecetet, a tonhalhoz avokádót, szójaszószt és chilipelyhet keverjünk.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Legújabb receptek

Red velvet csigák

A red velvet, azaz vörösbársony több formát is ölthet a cukrászat világában. Ha épp nem tortaként, muffinként vagy pohárkrémként csábít, csigává is változhat. Az alábbi recept ...

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

Címlapról ajánljuk

A rostban gazdag ital, mely 50 felett aranyat ér

50 év felett az emésztőrendszer érzékenyebbé válhat, és a túlzott rostbevitel puffadást, görcsöket vagy akár felszívódási problémákat is okozhat. Szerencsére van egy finom ital, mellyel elkerülhetjük ezt a problémát, miközben megfelelő mennyiségű rostot viszünk be.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...