Az egészben sült süllő barbár receptjétől lesz teljes a karácsonyi menü

Amikor először elkezdtem kutatni az egészben sült süllő elkészítésének módjait, nem gondoltam volna, hogy egy kínzókamraközeli élményben lesz majd részem. Mármint, szerencsére, nem én szenvedtem, hanem a hal: a szakács dolga jóval egyszerűbb, alant meg is található minden folyamat leírása.

Halat készíteni megannyi módon lehet a párolástól kezdve a grillezésen át egészen a papírzacskóban való sütésig – ezek a jól ismert eljárások nem fognak furcsaságokat kívánni tőlünk, nem fogják megkérdőjelezhető helyzetekbe hozni a főzés tárgyát, a halat, valamint alanyát, minket sem... És akkor ezekkel szemben ott áll az egészben sült süllő, amelynek receptúrája mondhatni, fittyet hányva mindenre, hurkapálcákkal nyársal, szájakat peckel tágasra, és kisült szemeket helyettesít meggyel. Kérdezhetnénk: „mindezt, ugyan mi végre?”

A kérdés természetesen jogos, a válasz rá pedig nagyjából annyi lehet, hogy az elkészítési mód egy olyan kor lenyomata, amikor az efféle eljárások még elegánsnak számítottak a gasztronómiában. Tehát a süllő egészben való kisütése avítt módszernek számít? Igen, de ez nem kell, hogy megállítson minket a kipróbálásában. Félig viccből, félig komolyan süthetjük a halat (akár karácsonyra is), majd nevethetünk egy jót az asztal körül a látványon. Csak ne lepődjünk meg, ha a receptleírás teljesen tárgyilagos hangvételben vált a „szeme helyére olajbogyót dugunk” mondatról a „tartármártás illik hozzá” kijelentésre.

Nézd meg galériánkban az egészben sült süllő elkészítésének (barbár) lépéseit!

Az egészben sült süllő teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Már kopogtat a karácsony, ezek a receptek jól fognak jönni:

Legújabb receptek

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Spárgás rizottó sütőben

A rizottó egyik legbosszantóbb része, a folyamatos és fárasztó kavargatás egyszerűen kiváltható azzal, ha az egytálételt a sütőben készítjük el. Az alábbi recept ugyanolyan ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...