Tényleg lehetünk allergiásak a sportra

Az edzésallergia valóban létezik, bár nagyon kevés ember szenved tőle.

Az edzésallergia, mely hivatalosan testmozgás által kiváltott anafilaxiás roham, változatos tünetekkel járó rendellenesség, ami sport, fizikai aktivitás hatására jelentkezik. A rohamnak rengeteg tünete lehet, többek között jelentkezhet köhögés, nehéz légzés, remegés, hőhullámok, viszketéskiütések és torokbeszűkülés is.

Bár nagyon kicsi arra az esély, hogy anafilaxiás roham lépjen fel edzés közben, de megtörténhet. Még akkor is előfordulhat, hogy kialakul, ha előtte semmilyen problémát nem észleltünk sportolás közben.

Tényleg lehetünk allergiásak a sportra

Még sok mindent nem tudunk a testmozgás által kiváltott anafilaxiás rohamról és a folyamatról, ami zajlik közben

– mondta Dr. Roula Altisheh, a Clevelandi Klinika allergológus-immunológusa.

Az orvos elmondta, hogy jelenleg is folynak kutatások a témával kapcsolatban, melyekkel az a céljuk, hogy megfelelően tudják diagnosztizálni az edzésallergiát, és rájöjjenek a megfelelő kezelési módra.

Azt egyelőre nem tudják, hogy pontosan miért alakul ki valakinél a sportallergia, de az egyik elmélet szerint az edzés növeli a belek áteresztőképességét, így mérgező anyagok kerülhetnek a bélrendszerből a véráramba. Ez váltja ki a fehérvérsejtek és az immunrendszer reakcióját. 

A másik, hogy sportolás közben a véráram eltolódik a létfontosságú szervektől az izmok, bőr és a szív felé, és ez a vér már szállíthat allergéneket.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Nyári egytálételek hússal és hús nélkül, 7...

Különleges egytálételekkel, baszk lecsóval, töltött kápiával, könnyű rakott kellel, tojásos nokedlivel, de meggy-, karfiol-, zöldség- vagy karalábélevessel is készültünk a hétre, nem is beszélve a szezonális édességekről. Áfonyás keksz, málnahab, citrompite, csokifagyi, meggyes piskóta? Nehéz lesz választani! Heti menü itt: