Sajtsteak sültfokhagymás burgonyapürével

Valamikor a '90-es években (és később is), két nagyon jó, és nagyon jól menő étteremnek voltam egyszerre a séfje. Akkoriban itthon ez még szokatlan volt.

...Egyszer a tulajdonosom jött haza egy nyaralásból. Elkezdte mesélni, hogy valami sajtot sütöttek neki, de nem feta volt, csak nagyon hasonlított rá az íze. Hozzáláttunk, hogy találjunk itthon ilyesmi sajtot. Megtaláltuk. Egyszer az akkori tejtermék beszállítónk hozott egy kerekféle sajtot. Nyírségi gomolya volt. Bejött, nagy sikere lett. Salátával és áfonya lekvárral adtuk. Aztán sült zöldségekkel és fokhagymával kenve. Aztán pedig számtalan féleképpen. Mi adtunk elsőnek itthon sajt steaket.

Körülbelül egy évvel később jött a tejes, és mondta, hogy a gyártó küldött a gomolyának egy másik változatát, kipróbálásra, mert olyan sok kezdett fogyni a nyírségi gomolyából, hogy gondolták növelik a választékot. Na, ez volt a füstölt gomolya sajt, amit mára már szintén mindenki ismer. Ebből a legfinomabb a sajt steak. Ezt a finomságot is én adtam elsőként. Az ecetes szilva pedig kiváló kiegészítője.

Na ezért szép ez a szakma, mert ennyi mindenről, sőt még sokkal többről mondhatom el, hogy "elsőként én csináltam, vagy elsőként én csináltattam".

„Egyenek mindig jót és élvezzék az ízeket.”

Buday Péter

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek