A rizibizi klasszikus fogás, amivel évtizedek óta igyekeznek a magyar konyhákban valami plusz ízt csempészni az unalmas rizsbe. Ha ennél kifinomultabb ízekre vágysz, van két összetevő, amivel garantáltan új dimenzióba emelheted az unalmas rizst!
Hogy mi az a két titkos összetevő? A koriander és a lime.
A korianderről köztudott, hogy kiegyensúlyozza a fűszereket, kiemeli az ízeket, és fűszeres ízvilága jól illik a limelé pikáns, savanykás ízéhez.
Tudtad?
Ez a két összetevő együtt új mélységet ad egy tál sima rizsnek, élénk, friss ízt kölcsönözve neki.
Az elkészítéshez csak annyit kell tenned, hogy felaprítasz egy kis koriandert, majd összekevered egy fazék főtt rizzsel és friss limelével.
A mennyiségeket teljesen az ízlésed szerint állíthatod be, de célszerű néhány nagy evőkanál koriandert és fél lime levét használnod minden csésze rizshez. A valódi ízhatás titka, hogy a koriander levelei mellett a szárakat is felhasználod. Furcsának tűnhet, de ha finoman felaprítod őket, a meleg rizsbe keverve megpuhulnak.
A hosszú szemű rizsfajtákkal működik a legjobban, különösen az olyan illatos változatokkal, mint például a basmati. Főzés előtt feltétlenül öblítsd le a rizst, hogy puha és könnyű legyen. A barna rizs is jó választás, ha teljes kiőrlésű gabonát szeretnél adni az ételedhez – csak ügyelj rá, hogy elég sokáig főzd.
További módszerek, hogy plusz ízt adj a rizsnek
Tipp
Egy kevés apróra vágott fokhagyma vagy chilipaprika is fűszeresebbé teszi az ételt, ha főzés után kevered hozzá, akárcsak némi apróra vágott vöröshagyma vagy egy kis lime héja.
Ha van időd, egy másik remek lehetőség, hogy a rizst kissé megpirítod, mielőtt megfőzöd. Ehhez csak olvassz meg egy kis vajat egy serpenyőben, és kevergesd benne a rizst egy-két percig, mielőtt hozzáadnád a vizet.
A maradékot a hűtőben tárold, és ne felejts el egy kevés vizet adni hozzá, mielőtt felmelegítenéd, hogy a rizs ne száradjon ki. Tálalás előtt pedig facsarj bele még egy kis lime-ot, hogy felébreszd a citrusos ízvilágot!