Eltűnik gyerekkorunk kedves savanykás bogyója?

Kiskorunkban fürtökben lógott a bokrokon, akár otthon is, és kilószámra hozta haza édesanyánk a piacról, hogy porcukorral megszórva eszegessük a savanykás, piros ribizlit. Most azonban rájár a rúd (és a klímaváltozás) a bogyósokra.

Igaz, hogy a ribizli gépesített betakarítására minden lehetőség adott, hazánkban mégis gondokkal küzd az egész ágazat - bár voltak évek, hogy túl sok is termett ribizliből, és a gazdák nyakán maradt, idén sajnos háttérbe szorult a bogyós gyümölcsök termesztése.

Eltünhet a magyar ribizli?

Részben a klímaváltozás, részben a magas kézimunkaerő igény miatt sajnos egyre kisebb területen foglalkoznak hazánkban bogyósokkal. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint az éghajlatváltozás ellenére lenne lehetőség az ágazat fejlesztésére

- írja az Agrárszektor cikke.

A klímaváltozás miatt bajban a bogyós gyümölcsök ágazata

A meglepően nagy melegek miatt idén előresietett a természet, a legtöbb gyümölcs körülbelül két héttel a megszokott szezonkezdet előtt már beérett. Ez a bogyósokra is igaz: a málna, a szeder, a ribiszke és a köszméte is korábban szedhető. 

Szomorú, de málnából például már alig termeszenek hazánkban, nincsenek összefüggő, nagyobb ültetvények, a gyümölcs szinte csak kiskeretekben terem, leszedése lassú, idő- és munkaerőigényes.

A ribizli sincs a csúcson

Boltokban már régóta inkább csak fagyasztott (vagy pálinka) formájában juthatunk hozzá, már ahol találunk, frissen szinte sehol sem árulják.

Ennek ellenére idén viszonylag elérhető áron juthatunk hozzá: a Budapesti nagybani piacon a hazai I. osztályú gyümölcs kilóját 1200-1400 forint körüli áron adják.

A ribizli előnye, hogy a gépesített betakarítás teljesen kidolgozott. Körülbelül 1000 hektárnyi felületen folyik a termesztése jelenleg, hektáronkénti 6 tonnás termésátlaggal.

Igaz, hogy az éghajlatváltozás nagyban megnehezíti a termelők dolgát, így is lenne lehetőség a málna, a ribiszke és egyéb bogyósok termesztésének fejlesztésére. A megváltozott klímaviszonyok miatt azonban új megközelítés szükséges a nemesítésben, a fajták megválasztásában, a növényvédelemben, illetve a teljes termesztéstechnológiában.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

20 mesés gasztrokönyv 2025 karácsonyára, amitől minden konyhatündér szíve megdobban

Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek