Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Retró húsvéti fogások újragondolva - készíts színpompás aszpikokat!

Szeretitek az aszpikot? Hát igen, nagyon megosztó étel. Most mégis reneszánszát éli, úgyhogy mi sem hagytuk ki, egy sonkás és egy tojásos-zöldséges variációt hoztunk.

Soha nem gondoltam volna, hogy belevágok egy aszpikos sonka elkészítésébe, mert miért is tenném, ha a piacon vásárolt házi sonkát elég hagymával, babérlevéllel, egész borssal megfőzni. Nincs annál finomabb! Ezt már ezerszer leírtam és elmondtam, de bármikor megismételem: a húsvét a kedvenc ünnepem. Sonka és tojás, egy kicsi kaláccsal megspékelve, ennél tökéletesebb csapat nem létezik! Kollégáim unszolására és látván, hogy az oldalunkon aszpikok terén tényleg nem túl széles a kínálat, mégis nekifogtam a manapság retrószámba menő aszpikos herkentyűk gyártásába. Elsőként egy sonkás, majd egy zöldséges-tojásos verzióval rukkoltam elő. A fogadtatás nagyon vegyesre sikerült.

Aszpikos sonka-terrine

Alapanyag-használat

Mi kerül a sonkatálra? Elsősorban sonka és tojás. Aztán az összes elérhető, főként tavaszi zöldség: újhagyma, lilahagyma, retek, saláta, paradicsom, paprika, uborka. Tehetünk rá még sárgarépát, spenótot, snidlinget, friss, harsanós brokkolit és csípős hegyes zöldpaprikát, pluszban pedig jó erős, frissen reszelt tormát és mustárt kínálhatunk. Utóbbi kivételével, csak az ügyességünkön és kreativitásunkon múlik, hogy a felsorolt alapanyagokból milyen aszpikos csodát állítunk össze.

Gazdag húsvéti aszpik

Mondjunk nemet a kukoricára!

Miért kerül minden aszpikba kukorica, amikor nem is való oda? Hát azért mert elég egy kis konzervet kinyitni hozzá és rögtön gazdagabbá, színesebbé, vidámabbá, sárgábbá tehetjük az ételünket. Ez a bizonyos magyar ételfelturbózás, amit nem feltétlenül kell követni. Mi magyarok ugyanis imádunk kukoricázni, mindenhová szórjuk ész nélkül. Például a chilibe, más néven a chilis babba, amibe eredetileg egyáltalán nem is tesznek, de itt még megengedőek lehetünk, mert ugye a kukorica mégis Mexikóból származik, hát miért ne önthetnénk egy “cseppet” hozzá. Aztán ott van az összes tavaszias jelzővel ellátott köret, saláta vagy fasírt. A biztonság kedvéért ezeket is telenyomjuk kukoricával. Az ember tényleg úgy érzi magát, mint egy sertéshizlaldában.

És akkor elérkeztünk a húsvéti hidegtálakhoz. Hogy ezekbe miért kerül a se nem tavaszi, se nem magyar, se nem húsvéti kukorica, erre talán csak a jó Isten tudja a választ. Eldöntöttem, nemet mondok rá, de higgyétek el, ezzel nem csináltam semmi rosszat. Ha megnézitek a képeket, ti is meggyőződhettek róla. Elég pepecs munka, kifejezetten időigényes, de mindenkinek ajánlom, egyszer próbáljátok ki, például most húsvétkor, készítsetek színes aszpikokat!

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!