Ez a legjobb időpont a reggelizésre a dietetikus szerint

Ha már reggeli, akkor általában arról beszélgetünk, hogy mit érdemes enni, vagy hogy szükség van-e egyáltalán arra, hogy étkezzünk a reggeli órákban. Pedig legalább az is ennyire fontos téma, hogy pontosan mikor kell leülnünk egy tál zabkásával vagy néhány pirítóssal.

Abban sokan egyetértenek, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli – bár ezzel az időszakos böjtölők biztosan vitatkoznának.

Ez a legjobb időpont a reggelizésre a dietetikus szerint

De ha már reggelizünk, mikor érdemes asztalhoz ülni?

A szakértők szerint ez sokkal inkább magától az időzítéstől függ, mintsem az óra pontos állásától.

A legtöbbünknek egy-három órán belül szüksége van ételre az ébredést követően

– mondja Marissa Karp regisztrált dietetikus a RealSimple-nek.

Emellett az ideális reggeli időpontját befolyásolják olyan tényezők, mint a napi beosztás, az aktivitási szint és az egészségi állapot. Általánosságban azonban az ébredést követő egy-három óra az ideális időintervallum, a legtöbben pedig inkább az egyórás időkeretbe esnek.

Milyen tudományos háttér áll emögött?

Alvás közben a testünk megemészti a tegnap esti vacsorát, miközben pihen és regenerálódik. Reggelre már sok idő eltelik az utolsó étkezés óta, így természetesen csökken a vércukorszint”

– magyarázza Hannah Santorini, aki szintén regisztrált dietetikus.

A reggeli étkezés tehát arra jó, hogy pótolja a hiányzó vércukrot, biztosítva, hogy testünk elegendő glükózzal rendelkezzen az optimális működéshez.

Ha kihagyjuk a reggelit vagy túl sokáig várunk vele, valószínűleg fáradtnak és kimerültnek érezzük majd magunkat. Emellett a kortizol nevű stresszhormon is túlzottan aktivizálódik, megzavarva a test természetes cirkadián ritmusát és hormonális egyensúlyát. Ez megnehezítheti azt is, hogy a nap folyamán kiegyensúlyozottan étkezzünk, mivel ebédre már farkaséhesek lehetünk. Ez pedig növelheti annak esélyét, hogy túlegyük magunkat, vagy hogy kevésbé tápláló ételeket válasszunk.

Reggeli burrito

Reggelire burritot?  Miért is ne? Valószínűleg ez a recept nem fog nevezni a "leggyorsabban elkészíthető reggelik" versenyén, ám elkészítése erősen ajánlott azoknak, akik szeretnek ...

Lehet túl későn reggelizni?

A szakértők erre a kérdésre igennel feleltek – de még mindig inkább az időzítés, mintsem egy konkrét időpont számít. Ennek oka, hogy a testnek egy böjtölési időszak után ételre van szüksége, függetlenül attól, hogy valaki reggel 5-kor vagy délben ébred. A reggeli étkezés megtöri a böjtöt, energiát ad, és támogatja a cirkadián ritmust azáltal, hogy szabályozza a vércukor- és hormonszintet.

Egy valamit azért kiemelnek: ha a reggelit több mint három órával az ébredés után fogyasztjuk el, azt már későinek tekinthetjük. Ezzel együtt azt is megfogalmazták, hogy nem ajánlott teljesen kihagyni a reggelit és várni az ebédig: Karp szerint ez alacsony vércukor- és energiaszintet okozhat, valamint egyéb kellemetlen mellékhatásokat, amiket fent már említettünk.

Érdemes minden nap ugyanabban az időben reggelizni?

Ha lehetséges, ideális minden nap nagyjából ugyanabban az időben reggelizni. Ez azért van, mert a testünk egy belső órával, úgynevezett cirkadián ritmussal működik – jegyzi meg Karp. Ez az óra pedig akkor működik a legjobban, ha olyan tevékenységeket, mint az étkezés, rendszeres időközönként végezzük.

Ha mindennap nagyjából ugyanabban az időben étkezünk, a testünk előre várja, mi következik, és hozzászokik, hogy ebben a rendszerben működjön

– mondta el.

Ezzel Santoni is egyetért, de hozzátette, hogy a következetes rutin és étkezési minta támogatja az anyagcsere egészségét is. Természetesen az élet közbeszólhat, és előfordulhat, hogy egyes napokon korábban vagy később reggelizünk – és ez teljesen rendben van! Ám mivel a testünk legjobban egy rutinhoz igazodva működik, érdemes törekedni a rendszerességre.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...