A pumpkin spice nemcsak az ősz legtrendibb íze: a testedet is gyógyítja

Amikor sorra jelennek meg a kávézókban a pumpkin spice lattét hirdető feliratok, akkor egyértelműen ősz van, és nem hibás azt állítani, hogy az évszak legnépszerűbb íze évek óta töretlenül a pumpkin spicé, vagyis a fűszeres töké. Na de mi mindenre jó ez az ízesítés különleges ízvilága mellett?

Az ősz legkelendőbb íze minden mennyiségben a pumpkin spice, avagy a fűszeres tök. A sütőtök mellé társuló fahéj, szegfűszeg és szerecsendió kvartettje egyedülálló ízutazásra hív, így nem csoda, hogy a kávétól kezdve egészen a csokikig, süteményekig, zabkásákig, granolákig találkozhatunk ezzel az ízesítéssel. Amellett, hogy rengetegen odavannak az ősz ízéért, mi mindenre jó még nekünk a pumpkin spice?

A pumpkin spice-t nem csak ízéért szeretjük!

Jótevő fűszerek

A pumpkin spice alapját adó sütőtök íze mellett az ízesítésben megjelenhet még a már felsorolt összetevőkön kívül a kurkuma, gyömbér, kardamom és vanília is, amivel még intenzívebb aromákat tudsz csempészni az adott italba vagy ételbe.

Mivel „kötelező" eleme a szerecsendió, így több jótékony hatása is van szervezetünkre ennek az őszi íznek. A szerecsendió enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, emellett csontritkulás kezelésére és vértisztításra is alkamas.

A fahéj szintén megjelenik a fűszeres tök ízesítésben, aminek ugyancsak számos jóféle hatása van testünkre. Magsa vérnyomás és koleszterinszint ellen veszi fel a harcot, de a cukorbetegeknek és emésztési gondokkal küzdőknek is javallott a fogyasztása.

Amire viszont nagyon figyelj!

Ne rakj a lattédba plusz cukrot, szirupot, ha lehet, és alapvetően ne vidd túlzásba a pumpkin spice ízű italok és ételek fogyasztását (pláne, ha magad készíted el a fűszert), hiszen a szerecsendió túlzott bevitele veszéllyel járhat. A benne lévő miriszticin nevű vegyület hatással van a szimpatikus idegrendszerre, amiből a túl nagy mennyiség hallucinációhoz, hányingerhez és szédüléshez vezethet.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek