A puding, ahogy az angolok csinálják!

Mi magyarok a pudingot krémnek ismerjük, na de mi történik, ha egy angolt kérdezünk? Puding angol módra, vagyis szószos sütemény!

A puding nekem sokáig, mint a szocializmus végén kamaszkorba lépett átlagos fogyasztónak egy zacskóból, porból, tejjel készült krémet jelentett. Emiatt kifejezetten meglepődtem, és neheztelve vizsgálgattam fiatalkori angliai utam alkalmával az étlap alapján megrendelt pudingot a tányéromon. Ez tulajdonképpen sütemény volt valami szósszal leöntve. "De hol a pudingom?" - kérdeztem megbántva.

Azóta változott a hozzáállásom, ráadásul kiderült, hogy az angol puding sem csak ilyen formában létezik. A puding szó náluk tulajdonképpen minden olyan - általában - édes fogást illetve desszertet jelöl, ami keményítő- és/vagy tejalapú, nagyjából homogén állagú, vagy egy gőzölt süteménytészta. Tehát széles a paletta, és akkor még nem is említettük a sós verziót, ami a véres hurka jellegűtől a sós kenyérpudingon át szintén sokféle lehet.

Talán a világon legismertebb angol puding a Christmas - Karácsonyi - pudding, ami tapasztalatom szerint elég megosztó étel. A ragacsos-melaszos tésztát telerakják aszalt gyümölcsökkel, és ízben talán a mi gyümölcskenyerünkre emlékeztet, de annál sokkal nehezebb, tömörebb. Gőzölik, majd brandys (pálinkás) vajszósszal nyakonöntik. Ennél nem is lehetne nehezebben emészthető desszertet kitalálni egy tartalmas karácsonyi vacsora végére, nem?

Ugyanakkor pl. puding a tejberizs, vagyis, elnézést, rizspuding is, és a ma már itthon is elterjedt kenyérpuding is, amit viszont gyakran készítek karácsony reggelre, mert este összeállítom, és reggel a hűtőből kivéve csak a sütőbe kell tennem. És persze itt vannak az ilyen csokis csodák is, amelyeket nagyon könnyű összeállítani, és sajnos még könnyebb elpusztítani.

Az Angol csokipuding receptjéért kattints a fotóra!

És hogy a rejtély ne maradjon megoldatlanul (ja, volt rejtély? kérdezheti az olvasó), puding az is, amit annak hittem, hittünk. Ugyanis Észak-Amerikában és Európa kontinensrészén (ahogy az angolok a magukon kívül található Európát hívják), a puding igenis azt a bizonyos krémet jelenti. Lehet tojásalapú, vagy a kereskedelemben zselatinnal sűrített, sokféle ízesítésű. A lényeg, hogy a mi pudingunk is puding.

Címlapról ajánljuk

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!

Nosalty

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!