Magyarok fejlesztettek új, hatékony poloskacsapdát

Az újfajta csapdavariáció a poloskák hőmérséklet-érzékelésére és egy mesterséges hőforrásra alapszik.

Az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) kutatói nem mást, mint egy mesterséges hőforrást használtak az igen kártékony poloskák újszerű csapdába ejtéséhez, melyek közül több inváziós poloskafaj, például a márványos poloska vagy a vándorpoloska is megjelent már nálunk - írja a Sokszínűvidék.

A kutatók által kifejlesztett csapdák pedig éppen ezért mesterséges hőforrást alkalmaznak

Hogy mi a merőben új megközelítésű csapdázási módszer lényege?

Mivel ezek a fajok szeptemberben, októberben, vagyis a telelőre vonulás időszakában olyan helyeket keresnek, amelyek jobb túlélést biztosítanak számukra, és ezek általában a környezetüknél melegebb, jól védett, sokszor ember építette tárgyak, lakások, a kutatók által kifejlesztett csapdák pedig éppen ezért mesterséges hőforrást alkalmaznak a poloskák csalogatására.

A fűtött csapdák alkalmazásával a poloskák elleni védekezés hosszabb időszakra kibővíthető, ezzel is segítve a kártevők irtását.

Teszteléskor, mindössze ötórás működés során a csapdázási terület közelében felvételezett márványos poloskák átlagos egyedszámának a 13 százalékát csalogatták be a fűtött csapdákba.

Jó hír, hogy a csapda teljesen környezetbarát, nem tartalmaz semmiféle toxikus kémiai anyagot, és a lakosság által is alkalmazható.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek