Magyarok fejlesztettek új, hatékony poloskacsapdát

Az újfajta csapdavariáció a poloskák hőmérséklet-érzékelésére és egy mesterséges hőforrásra alapszik.

Az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) kutatói nem mást, mint egy mesterséges hőforrást használtak az igen kártékony poloskák újszerű csapdába ejtéséhez, melyek közül több inváziós poloskafaj, például a márványos poloska vagy a vándorpoloska is megjelent már nálunk - írja a Sokszínűvidék.

A kutatók által kifejlesztett csapdák pedig éppen ezért mesterséges hőforrást alkalmaznak

Hogy mi a merőben új megközelítésű csapdázási módszer lényege?

Mivel ezek a fajok szeptemberben, októberben, vagyis a telelőre vonulás időszakában olyan helyeket keresnek, amelyek jobb túlélést biztosítanak számukra, és ezek általában a környezetüknél melegebb, jól védett, sokszor ember építette tárgyak, lakások, a kutatók által kifejlesztett csapdák pedig éppen ezért mesterséges hőforrást alkalmaznak a poloskák csalogatására.

A fűtött csapdák alkalmazásával a poloskák elleni védekezés hosszabb időszakra kibővíthető, ezzel is segítve a kártevők irtását.

Teszteléskor, mindössze ötórás működés során a csapdázási terület közelében felvételezett márványos poloskák átlagos egyedszámának a 13 százalékát csalogatták be a fűtött csapdákba.

Jó hír, hogy a csapda teljesen környezetbarát, nem tartalmaz semmiféle toxikus kémiai anyagot, és a lakosság által is alkalmazható.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Címlapról ajánljuk

Az éhség lassíthatja az öregedést – állítja az új kutatás

Mindenki tudja, mennyire kellemetlen tud lenni, amikor annyira éhesek vagyunk, hogy gondolni sem bírunk másra. Üres hassal nem tudunk rendesen koncentrálni, nyűgösek vagyunk, sőt van, aki egyenesen irritált és ideges lesz az éhségtől. Egy legyeken végzett új kutatás szerint az éhség viszont nem is olyan rossz dolog, mivel lassíthatja az öregedést.

Kremmer Magdi