A gyerekekkel együtt főzni szuper dolog, hasznos szülőnek és kicsinek egyaránt, csak éppen nagyon meg kell választanunk az időpontot és a fogást.
Korábban írtam már arról, hogy mennyire szeretek együtt főzni a gyerekeimmel, viszont tisztában vagyok a korlátaimmal, és tudom, hogy erre egyáltalán nem alkalmas minden pillanat és minden étel. Rántott húst például sosem csinálnék egy 2-4 évessel, mert egyedül is akkora felfordulással jár az elkészítése, hogy utána fél délután bánom, hogy nekiláttam. Ha mindezt még néhány segítő, ám annál apróbb kézzel is megtoldjuk, az felér egy kisebb idegbajjal. De ennek ellenére nagyon hasznosnak gondolom a gyerekek számára a közös főzőcskét, mert sokat tanulhatnak belőle, a felnőtteknek pedig azért jó, mert le tudják kötni a porontyokat, miközben a betevő falatokat állítják elő - ez a mindennapos esemény egyébként igazi logisztikai bravúrt igényel kisgyerekek mellett.
A minap egy tésztasalátának fogtunk neki a 4 évesemmel. Együttfőzési szempontból ez egy szerencsés fogás, van sok aprítani, tépkedni, darabolni való, nekünk, felnőtteknek pedig tulajdonképpen csak a tészta kifőzése marad.
Sütőtökkel, sonkával és sajtokkal készítettük el a salátát. Ősz lévén hetente többször is terítéken van a sütőtök nálunk, így minden új változatnak tudok örülni, ami eszembe jut. Most a sütőtököt, miután megpucoltam és apróbb kockákra vágtam (ki kéne eszelni a tökpucolásra egy hatékonyabb és kevésbé fárasztó módszert), kevés vízzel megpároltam, de éppen csak néhány percig, mert nem volt célom, hogy a tök olyan puha legyen, mintha sütöttem volna. Az volt a tervem, hogy még kicsit ropogós, de azért könnyen rágható legyen az állaga, és ezt néhány percnyi párolással sikerült is elérnem.
A tök mellé még sonkát és sajtokat daraboltunk a tésztához, márványsajtot és a mozzarellát. Ezt utóbbiból viszont végül alig került a kész ételbe, mert a lányom „egyet a számba, egyet a tálba, kettőt a számba, egyet a tálba, hármat a számba…” mondóka kíséretében darabolt. Végül kakukkfűvel szórtuk meg a tésztasalátát, és a levelek szárról történő lemorzsolása is tökéletesen kielégítette az aprónép segítőkészségét. A vacsora végeztével, miután a gyerekek is megköszönték az ételt, némi gondolkodás után azért nagy büszkén ránk pirított a lányom, hogy ezt most inkább nekünk kéne megköszönni neki. Végül is igaza volt.
A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!
A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...
Megadjuk a módját az év végi ünneplésnek, és rumos bólé, lencsefőzelék, korhelyleves és malacsült is készül nálunk töltött tojással, utána viszont jó pár napig (vagy akár egész januárban) húsmentes ételek kerülnek asztalunkra! BUÉK!
Amikor bekapcsol a fűtés, a lakás levegője szinte észrevétlenül kiszárad. A párásító segít, de csak akkor, ha jó helyre teszed. Otthon Tippünk megmutatja, hol van igazán értelme.
Lehet variálni a receptúrát, kipróbálni más nemzetek lencsés ételeit, esetleg vörös lencsére váltani, mi azonban most a magyaros, barna lencséből készült főzeléknél maradunk, és megmutatjuk, mi az az alapanyag és az a pár egyszerű tipp, melyek nélkül nem lesz az igazi a lencsefőzelékünk.
A magas koleszterinszintet nem a zsíros ételek okozzák, annak ellenére, hogy nagyon sokak fejében ez a tévhit él. Táplálkozási szakértő osztja meg gondolatait a magas koleszterinszint okairól.
Sokan automatikusan a szupermarketek polcainak mélyére nyúlnak, mert biztosra veszik, hogy ott frissebb, hosszabb szavatosságú árut találnak. Bár ez elsőre logikusnak tűnhet, a szokás több kellemetlenséget és rejtett következményt hordoz, mint gondolnánk.
A Lidl Magyarország Kft. a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatósággal együttműködve elővigyázatosságból visszahívta egy népszerű termékét a boltok polcairól.
Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...
A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...