Sütni tanítja a roma gyerekeket Alex, a pék alapítványa

Péktanfolyam, sportesemények, strand, közös főzés, iskolára való felkészülés. Alex, a pék és alapítványa roma gyerekeket nyaraltatott, kezdeményezése pedig ősszel és télen sem áll le.

Roma gyermekeken segít Alex, a pék és alapítványa, a Sütni jó!. A Sokszínűvidék már többször is írt a roma pékről és nemes küldetéséről, melynek célja, hogy elhivatottan támogassa a nehéz sorsú roma gyerekeket.

Alex és a gyerekek / Forrás

Strandolás, mozi, finomságok, sportverseny, közös főzés, péktanfolyam – minden volt az idei nyáron, amikor Alex, a pék ismét elvitte nyaralni roma tanítványait. Az iskolai időszakra is felkészültek, sőt, tanpékséget is létrehoztak.

Idén sokkal több nyári programot tudtunk rendezni, mint tavaly. Sikerül elvinnem 30 gyereket a miskolci vadasparkba, akik még soha nem jártak ott. Az egyik nagy közös rendezvényünk az egészségnap volt, ahol napközben sport- és váltóversenyeket rendeztünk és 10 fajta gyümölcsről tartottunk előadást, természetesen kóstolóval, a nap végén pedig babgulyást főztünk, amire a hozzátartozókat is vendégül láttuk

– mesélte Alex.

A tanpékségben már reggel hatkor elkezdték a munkát a gyerekekkel, és délig sütöttek. Az oktatás során megismerkedtek a búzaszem felépítésével és a liszt, a tészta viselkedésével. A kisült péksüteményeket mindenki hazavihette.

A kis pékek / Forrás

Felajánlások is érkeztek

Az adományokból kicserélték a nyílászárókat a tanpékségben, és kaptak egy hűt-fűtő klímát, így már télen sem állnak le a foglalkozások.

Alex és a Sütnijó! alapítvány tovább járja az országot, és sütésekkel egybekötött programokat szervez.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili