Titokzatos jótevő Pécsnek ajándékozta a legendás cukrászda Herendi kávégépburkolatát

Gyönyörű dísztárgy talált haza - a legendás cukrászda egykori, Herendi porcelán kávégépburkolatát egy titokzatos betelefonáló Pécsnek adományozta.

Szuper kedves hír a pécsieknek: Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere Facebook-bejegyzésben tudatta a városlakókkal, hogy egy legendás tárgy bukkant fel titokzatos körülmények között, amikor is egy névtelen jótevő megszerezte, és telefonon keresztül a városnak adományozta a Caflisch cukrászda egykori Herendi porcelán kávégépburkolatát.

A szépséges porcelántárgyat a Pécsi Várostörténeti Múzeumban állítják majd ki, folyamatban van az átadás-átvétel.

Az egykori burkolat használatban, a Caflisch cukrászdában (kép: mandadb.hu)

A Caflisch Kávéház és Cukrászda, azaz az ország legöregebb cukrászdája Pécsen, a régi Fő utcában, a mai Király utca 32. alatt található. A ház 1869-től a Caflisch-oké, és a két világháború közti időszakban élte fénykorát - az egykori előkelő törzsvendégek rajongtak az epres pitéért, a fügeszeletekért, a Saum-rolniért, a mühletortáért és az itt főzött szaloncukrokért. Kedvelt randevú- és találkahelyszín volt - írja a mandadb.

Az államosítások után az Éva cukrászda nevet kapta, 1988-tól viszont újra Caflisch-nek hívhatták - pár éve más üzemeltetője, de azóta is ezen a néven működik.

A hírek szerint a Herendi Porcelánmanufaktúra Viktória elnevezésű mintával festett kávéfőzőgép porcelánburkolata az 1958-as brüsszeli világkiállításra készült, ott mutatták be, és akkoriban egy Transelektro kávéfőző volt beépítve - írja a szabapecs.hu.

Ezeket olvastad már?

Top 5 túrótorta hétvégére

Itt a hétvége. Biztosan van a hűtődben egy csomag túró. Készítsd el a kedvenc túrótortádat! Mindenki örvendezik majd, Te pedig begyűjtheted az elismerő szavakat.

Gréti

Címlapról ajánljuk