Paradicsomos tükörtojást reggelire

Végre itt a hétvége, nem kell rohannunk, nyugodtan pepecselhetünk a konyhában és indíthatjuk méltón a napot. Például egy spenótos, paradicsomos tükörtojással! 

Paradicsomos, spenótos tükörtojás

A hétköznap reggeleim leginkább rohanással telnek. Ha van is reggeli, akkor csak valami gyorsan összedobott, müzli-joghurt-gyümölcs trió, amit a leveleim átolvasása közben kanalazok be. Alig várom, hogy eljöjjön a hétvége, és a reggeli igazi rituálévá váljon, terítéssel, frissen sült finomságokkal és persze egy kis lustálkodással betetőzve. Abban gondolom mindannyian egyetértünk, hogy reggelizni bizony kell. A nap egyik legfontosabb étkezése, hiszen szervezetünk energiaszintje az ébredés után alacsony, a vacsora már igen régen volt, ezért fontos, hogy reggel a szükséges tápanyagokat pótoljuk. Biztosan mindenki ismeri azt az érzést, amikor üres gyomorral rohan a tennivalója után, egyre idegesebb, feszültebb, és amikor végre étel kerül elé, azonnal befalja gondolkodás nélkül az egészet. Fontos, hogy odafigyeljünk a szervezetünkre, hogy ne csak akkor együnk, ha már farkaséhesek vagyunk, hanem időben, lehetőleg az ételválasztásra is odafigyelve.

Villámgyors spenót tojással

A reggeli kulcsfontosságú szerepet játszik a diéták legtöbbjében is. Elősegíti az anyagcsere beindítását, felpörgeti az agyunkat, és a legfőbb, hogy nem fogjuk percenként lesni az órát az ebédidő beköszöntéig. Persze az sem mindegy, hogy miből áll a reggelink. Lehetőség szerint tartalmazzon zöldséget, gyümölcsöt, legyen ásványi anyagokban gazdag, és ha tehetjük, inkább teljes kiőrlésű pékárút válasszunk a feltétek mellé. Bár őszintén megvallom, szerintem néha igenis szükségünk van egy kis vajas croissantra, házi lekvárral vagy egy jó szalonnás rántottára, szigorúan fehér kenyérrel.

Ez a paradicsomos tükörtojás az aktuális hétvégi kedvenc most. Szerencsére már a legtöbb nagy üzletben találunk előre csomagolt bébispenótot, a bazsalikomért pedig csak az erkélyre kell kisétálnom. A hagymát és a fokhagymát alacsony lángon pirítom, sőt, inkább párolom egy kis olívaolajon, majd jöhet rá a paradicsom. Ha már kezd szószosodni az alapunk, akkor jöhet a spenót és a bazsalikom. Épp csak megfonnyasztjuk őket, a tojásoknak egy kanál segítségével helyet csinálunk, majd beleütjük és addig sütjük, míg a fehérje már kemény, a sárgája azonban még lágy marad. Megszórjuk egy kis sóval, frissen őrölt borssal, parmezán sajttal és már kész is a mű.

Érdemes a reggeli kérdésében is, ahogy mindenben, az arany középutat keresni, odafigyelni arra, hogy mit eszünk, de nem megtagadni magunktól azt sem, ami igazán jól esik. A jövőben erre szeretnénk néhány alternatívát nyújtani, hogy igazán jól indulhasson minden reggel.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek