A prosztatarák az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés a férfiak körében, aminek korai diagnosztizálása mellett nagyon jók a gyógyulási arányok. Az életmód, genetika is szerepet játszik lehetséges kialakulásában, azonban van 2 étel, aminek magas likopintartalma is segíthet a megelőzésben.

Azoknak a férfiaknak, akiknek a családjában volt már példa prosztatarákos megbetegedésre, érdemes már 40 koruktól szűrővizsgálatra járni. Mivel az életmód, és azon belül az étrend is fontos szerepet játszik a megelőzésben, ezért érdemes odafigyelni a táplálkozásra.
Az állati zsírokban gazdag és zöldségekben szegény étrend (különösen a keresztesvirágú zöldségek, például a brokkoli vagy a karfiol mellőzése), az ómega-3 zsírsav hiánya és az alkoholfogyasztás mind hozzájárulhatnak hosszabb távon a prosztatarák kialakulásához.
Bár kevesebb bizonyíték van erre vonatkozóan, a prosztatarákos eseteket nagyobb számban figyelték meg azoknál a férfiaknál is, akik multivitaminokat, cinket szednek, vagy akiknek magas a folsav- és B12-vitamin-szint.
Az eddigi megfigyelések alapján azoknál a 65 év feletti egyéneknél, akik intenzív testmozgást végeznek, szintén alacsonyabb a betegség kialakulásának kockázata.
Receptajánlónk:
A görögdinnye és a paradicsom segíthet a prosztatarák megelőzésében
A likopinban és antioxidánsban gazdag élelmiszerek segíthetnek megelőzni a DNS-károsodást, és egyes tanulmányok szerint ezzel csökkenteni lehet a prosztatarák kialakulásának esélyét.
Ilyen például a görögdinnye és a paradicsom, mellettük pedig már kevés fizikai aktivitás is jelentősen hozzájárulhat a megelőzéshez.
A British Journal of Sports Medicine című folyóiratban jelent meg egy beszámoló arról a kutatásról, ami rámutat: a férfiak esetében már egy kevés rendszeres edzés is képes csökkenteni a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Az összegzés szerint az aerob erőnlét 3%-os – vagy annál magasabb – éves növekedése a prosztatarák kockázatának 35%-os csökkenésével jár.
Még több érdekesség: